fredag 21 mars 2008

Senast läst

Tre ganska nylästa böcker:
Dalziels död av Reginald Hill som är en del i en lång serie om ett par poliser i mellersta England. Som deckare är den klart läsvärd.
Lasermannen av Gellert Tamas har stått länge i bokhyllan och väntat. Det är en verklighetsbaserad skildring av Sverige i början av 1990-talet. Spännande som en av Stig Larssons deckare och på sitt sätt hemskare, eftersom allt detta hänt här i Sverige. Märkligt tycker jag det är att så här nära efter, bara 15 år sen, läsa om något som man upplevt och minns mycket av, men mest i spridda delar. Gellert Tamas har lagt ner ett jättejobb på sin bok. Han är den ende som Stig Ausonios dvs Lasermannen har talat med mer ingående med. Till boken finns en flera sidorlång lista med referenser. Läs den, även om du såg TV-serien!
Merete Mazzarellas bok Den goda beröringen är ett interlektuellt och personligt reflekterande om kropp, hälsa, vård och litteratur. Och om kommunikation och samtal mellan patient och läkare. Också den läsvärd. Jag gillar hennes funderande och resonerande stil med massor av hänvisningar till såväl skönlitteratur och forskning, som olika bekanta och hennes egna "sunda förnuft". Hon skriver i tydlig finlandssvensk stil. Också det är trevligt.

Inga kommentarer: