måndag 31 maj 2010

Mer majläsning

Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor av Inger Edelfeldt är en annorlunda mer personlig och utlämnande livsberättelse. Inger Edelfeldt som både skrivit och illustrerat barnböcker, ungdomsböcker, gjort serier och även skrivit vuxenromaner berättar här om sitt liv och sin kamp för att må bra. Hon beskriver en ensam och kärlekslös uppväxt och hur hon sökt sig fram för att hitta vidare. Genom Zen Coaching, en mindfulnes-metod byggd på samtal kring acceptans, medveten närvaro och icke våldskommunikation når hon det hon beskriver som sina djupa autentiska behov. Det är inte helt lätt att beskriva boken utan att det låter flummigt. Jag upplevde den som både intressant och modig.

Alan Bennetts Hur drottningen vänder blad har jag lyssnat på som ljudbok och smålett under tiden. Det är en lättsam rolig berättelse om hur den engelska drottning plötsligt blir en bokslukare på äldre dagar. Något som många i hennes närhet inte alls uppskattar. :)

Även Jon Kalman Stefanssons Sommarljus och sen kommer natten är en rolig bok, närmast burlesk. Den utspelar sig i en liten avkrok på Islands västkust fylld av dramatik och dråpligheter av oväntat slag.  Hans sätt att berättar påminner än om Mikael Niemis, än om Göran Tunströms, än om Pasolinnas.

I en familj finns inga fiender av Viktoria Myrén är en nutida berättelse om Marie som känner sig misslyckad som mamma och flyr till landet till stugan som hon ärvt efter mormor, från man och två små barn. Hennes egen mamma kommer oanmäld på besök och Marie känner sig än mer klämd mellan krav och behov. Lite påminner den om Bitterfittan men är mer sorglig.

Ingela Linds Leka med modernismen hittade jag på biblioteket i Halmstad och snabbläste under dagarna där. Det är en personlig bok om den engelska Bloomsbury-gruppen, en löst sammansatt intellektuell gruppering av människor under 1900-talets första sekler. Mest kända är Virginia Woolf och hennes syster Vanessa Bell. I gruppen fanns konstnärer, författare, men även filosofer, journalister och ekonomen Keynes. Gruppen stod för den framväxande modernismen, krigsmotstånd och öppna samtal och levnadsformer. Ingela Lind skriver om gruppen, om dess medlemmar, vad de skapade och om tidsandan på ett enkelt språk fritt från teoretisk fackjargong. Lättläst men ibland nästan som att läsa ett veckotidningsreportage.

Så till slut ännu en i min smak medioker svensk deckare; Svärmaren av Anna Bovaller. Denna med en kvinnlig jurist i huvudrollen.

Inga kommentarer: