tisdag 4 maj 2010

nyligen läst

Oj, oj dagarna går med både daglig stickning och läsning men utan bloggrapportering. Här kommer korta läskommentarer kring en blandad aprilläsning:
De omänskliga av Torbjörn Nilsson har undertiteln Berättelser om politik. Om grupptryck och maktspel i partipolitiken. Något som förekommer och har förekommit i alla tider. Här  beskrivs tre centrala dramatiska, politiska händelser i svensk politik där framför allt yngre politiker varit involverade under senare år; dataintrånget i valrörelsen 2008, spelet om FRA-lagen samt maktkampen i SSU. En mycket välskriven och intressant skildring  som visar hur starka de gruppsykologiska har en tendens att bli i slutna sammanhang där enigheten utåt är av största vikt, hur detta sker inom politiska rörelser oavsett ideologier. Och inte endast där, liknande processer sker i organisationer och grupper av de mest skilda slag, det är iaf min erfarenhet.

Besläktade själar, läsupplevelser av Anne på Grönkulla är en bok skriven inför 100 års jubiléet av att Anne på Grönkulla gavs ut på svenska, endast ett år efter originalutgivningen i USA.  Åsa Warnqvist som är forskare i litteraturvetenskap, har redigerat boken, hon gick ut med ett upprop och efterfrågade läsupplevelser av Anne på Grönkulla-serien och även andra verk av Lucy Maud Montgomery för ett par år sen. Detta är en sammanställning (ett urval) de svar hon fick från läsare i alla åldrar. En helt underbar läsning av läsupplevelser för alla som liksom jag var betagna av Anne på Grönkulla-böckerna under de tidiga tonåren.
Förra sommaren plockade jag fram de gamla böckerna och läste om dem. Liksom många som skriver i boken har gjort. Skildringen av den rödhåriga föräldralösa Anne uppväxt och liv som vuxen kvinna på Prince Edwards island i östra Canada  sjuder av liv, av vänskap, naturromantik och inte minst många starka flickor och kvinnor. Intressant är att den rödhåriga Anne Shirley utpekas som en förebild till Astrids Pippi Långstrump. Av alla böckerna i serien tycker jag då som nu allra bäst om den första om hur Anne kommer som fosterbarn till Martin och Marilla som egentligen hade beställt en pojke och den sista, Lilla Marilla, där Annes yngsta dotters tillvaro som tonåring under första världskriget skildras.

Vänta, blinka är en fantastisk debutroman skriven av en ung norsk författare, Gunnhild Öyehaug. Här möter man unga människor (de flesta) i nära livsavgörande möten blandade med tillfälligheter, sånt som bara råkar hända. Bl a  mellan litteraturstudenten Sigrid och författaren Kåre. Det handlar om kärlek, drömmar och att våga vara den man är.  Allt beskrivet i ett flödande känslofullt berättande genom en short cut-form, likt filmscener. Jag blev väldigt tagen av boken både vad gäller innehåll och form.

Susanna Alakoskis Håpas du trivs bra i fengelset handlar om en syster och en bror uppvuxna med en pappa som super. Hon blir socialarbetare och kämpar med att stötta sin missbrukande bror som ända sen han var barn hamnat i utanförskap. Från obs-klassplacering i skolan vidare till ungdomsvård, missbrukarbehandlingar och fängelse. Det är en rak och direkt skildring av missbruk och socialvård fylld av förtvivlan och ilska, blandat med kärlek och hopplöshet. Mycket läsvärd.

Tre deckare har slunkit med. Av blandad kvalitet.
Karin Fossums Döden skall du tåla var den klart bästa. Ännu ett fall för den timide kommissarie Sejer. Detta är en sorglig historia om en  ensam tonårskille som utsätter människor i omgivningen för obehagliga spratt vilka får mycket större verkningar än han någonsin kunnat föreställa sig. Mycket spännande och svår att släppa tankarna på även efter läsningen.
Någon sorts frid är systrarna Camilla Grebes och Åsa Träffs debutdeckare. Här möter vi en psykoterapeut som blir insnärjd i en rad obehgliga händelser som skapar oro och ökande räddsla. Någon verkar ha full insyn i hennes klientärenden. Välskriven och spännande men ingen riktig höjdare tyckte jag.
Vyssan lull av Carin Gerardsen är tredje delen i hennes Hammarbyserie, med en polisstation  på Söder i centrum. Den börjar med ett brutalt mord av en ung filippinsk kvinna och hennes två små barn. Samtidigt uteblir en av poliserna från arbetet. Fram växer en osannolik historia präglad av skuld som vuxit sig ohanterlig lång tid. Visst är de flesta deckare osannolika på olika sätt, men denna gick för mig över gränsen både när det gäller händelseförloppen, sammanträffanden mellan personer och inte minst psykologiskt trovärdigt.

Yrsa Stenius Taxar, kärlek och sorg följde med hem på bokreans sista dag. (50% av reapriset). Det visade sig vara en mycket fin skildring av författarens liv med hundar, nästan enbart taxar. Fascinerande att läsa om en tillvaro där hundar alltid funnits med och framför allt om alla de olika hundarnas personlighet. Den fick mig att för första gången börja fundera på hur det skulle vara för egen del att leva med en hund.
Har läst lite av Yrsa Stenius tidigare och skall absolut läsa mer framöver. Hon framstår som en klok kvinna.

Till sist Den nakna skammen av Johan Beck-Friis, psykiatriker och psykoanalytiker. Han beskriver skam, som oftast uppkommit tidigt i livet som en trolig grund för senare depressioner. Mycket tänkvärd och intressant med en förklaringsmodell som ser djupare än den behaviouristiska-kognitiva (utan att motsättning finns).

Inga kommentarer: