måndag 2 augusti 2010

Läst i juni del 1

En månad efter är jag med läsredovisningen, så här kommer nu juni:
Hela fem deckare/spänningsromaner blev det. Som vanligt av blandad kvalité.
Ann Cleeves Blå gryning stannade kvar i tankarna efteråt. Inte pga själva intrigen. Men den utspelar sig på Fair Isle, en isolerad ö vid Shetlandsöarna, som för oss stickare bär på en speciell mönstertradition. Det är den fjärde boken i en serie deckare i Shetlandsmiljöer, med titlar knutna till olika årstider och färger och med en poliskommissarie som ursprungligen kommer från Fair Isle i centrum. Jag har gillat att läsa om den karga naturen och miljön som finns som bakgrund och även människorna mer än det som är deckare i alla böckerna. I Blå Gryning var det dessutom det ovanliga slutet som fastnade.

Jonas Moströms senaste Mirakelmannen utspelar sig på ett hälsohem i new age-anda. Är inte särskilt imponerad av hans deckare utan fortsätter läsa dem för att miljön är Sundsvall med omnejd.

Bo R Holmberg är främst barn och ungdomsförfattare men skriver också en deckarserie i lokal miljö, norra Ångermanland med Örnsköldsvik i centrum. Det som gör hans serie extra läsvärd är att de utspelas i en förfluten tid, från 1800-talet (kommer inte ihåg precis mer exakt tid för den första boken, Liemannen) och över i 1900-talet. Ö-vik växer från att ha varit en liten by till att bli en stad under sågverksuppgångens tid. Huvudpersoner är länsmansfamiljen Morell där yrket går vidare från far till son. I den senaste den sjunde i serien, Knivsliparen, har är sonsonen Erik som är ung polis huvudperson. Tiden är 1931.

En Håkan Nesser och en Liza Marklund blev det också. Maskarna på Carmine street utspelar sig i New York. Välskriven, spännande under läsningen, men lämnade ingenting efter sig utan jag har hunnit glömma den. En plats i solen har jag dröjt med att läsa eftersom jag hade tröttnat på Liza Marklunds deckarserie om journalisten Annika Bengtsson. Men eftersom den redan fanns nedladdad i mp3-spelaren så började jag lyssna. Och faktiskt, riktigt spännande om än lite väl många transportsträckor emellanåt, som jag i bokform skulle ha glidit förbi. Men ändå en av hennes bättre. Den utspelar sig på spanska solkusten.

Ytterligare en ljudbok som slukade mig helt; Just kids av Patti Smith med Marika Lagercrantz som uppläsare (alltså på svenska trots titeln). Patti Smith berättar om sin uppväxt i New Jersey i en arbetarklassfamilj, hur hon utan pengar tar bussen till New York och hankar sig fram först ensam och sedan tillsammans med Robert Mapelhearste. Hur de lever som fattiga konstnärer med tillfälliga jobb och uselt boende i slutet av 60- och början av 1970-talet bland tidens konstnärer och musiker. En underbar bok!

Åsa Nilsonne är psykiatriker och även deckarförfattare. I Zelda och meningen med att ha hund beskriver hon sin och den kinesiska nakenhunden (som inte alls är naken) Zeldas gemensamma vardagsliv. Hur de lär känna varandra och hittar ett fungerande samspel. Ingen vanlig hundintruktionsbok särskilt skriven för hundägare utan en intressant givande läsning alldeles oavsett hur ens hundintresse är. Fast lite hundintresserad har jag faktiskt kommit att bli efter att ha läst om Zelda och om Yrsa Stenius taxar tidigare i år. Boken om Zelda har också helt underbara foton tagna av fotografen Ulla Montan.

Inga kommentarer: