tisdag 6 april 2010

Läst i mars

Dekadensens kön av Ebba Witt-Brattström har varit under läsning länge, skulle tro uppåt ett år. Den handlar om den skånske poeten Ola Hansson och den balttyska skribenten Laura Marholm som stod i centrum i det europeiska kulturlivet kring förra sekelskiftet. Ebba gör en skarp feministisk analys av deras författarskap och sätter in dem i sitt sammanhang. Mycket välskrivet och intressant men rätt krävande läsning. Att det tog så lång tid att komma igenom boken beror ändå mest på att första delen fokuserade på Ola Hansson, som jag upplever som en uppblåst och tämligen ointressant författare. När sen Laura Marholm stod i centrum och med henne samtida kvinnoförfattare blev läsningen mycket givande. Laura Marholm var en ny bekantskap. Upptäckte hur grunda mina kunskaper om kvinnliga författare under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet är. "Nya kvinnan genren" som hon presenterar i boken fanns överhuvudtaget inte under mina litt vet-studier.
Skall vad det lider fortsätta med att Victoria Benediktsson. Har skaffat Ord på liv och död med diverse texter av henne samlade i en tjock pocket utgiven av Svenska akademin och Lisbeth Larssons Hennes döda kropp om hennes författarskap på rean.

Anna Jörgensdotters bok Bergets döttrar är en berättelse som utspelar sig i Sandviken med omnejd. En syskonskara växer upp och är unga under fyrtiotalet för att bilda egna hem under femtiotalet. Ungefär jämnåriga med mina föräldrar. Det är en sprakande och känslosam skildring som för mig doftar sin tid. Den gräver sig ner under ytan och berör verkligen. Samtidigt beskriver den Sandvikens utveckling till stad. Jag är full av beundran för Anna Jörgensdotters skapelse.

Från Sandviken till Karlstad. Hanna Hellqvist skriver i Karlstad Zoologiska om sin uppväxt med en pappa som älskar djur. Hanna bor växelvis hos sin mamma och pappa och hos pappa finns alla sorters djur. Från ormar, fåglar, ödlor, hundar osv. Boken är skriven i korta episoder i liknande form som hennes krönikor i DN. Mycket direkta och utelämnande, men samtidigt kärleksfulla. Även detta en positiv bekantskap.

I min bokcirkel har vi senast läst Hjärtdjur av Herta Müller. Att det blev just den av Herta M beror på att det är den enda av hennes romaner som finns i pocket. För mig är det första bekantskapen med Herta Müller. En mycket speciell läsning. Boken beskriver fyra vänner med tyskt ursprung boende i Rumänien under studietiden
och några år efter när de börjar arbeta. Under Ceaushescutiden. Den handlar om att leva i ett samhälle där förtryck och angiveri råder, där man inte kan lita på människor i sin omgivning, inte alltid ens på sina vänner. Jag har läst en hel del om liv i diktatoriska samhällen under årens lopp men kan inte påminna mig att någon berättelse tidigare har gjort ett så starkt intryck som denna. Herta Müller beskriver upplevelser och känslor inifrån så att man blir påverkad på djupet. Ibland är hon svår att förstå i sitt bildrika symboliska språk. Vi var alla tagna i bokcirkeln, även om några bara förmått läsa en del av boken. Det var inte helt lätt att prata om boken.

Yacoubians hus av Alaa Al-aswany utspelar sig i Kairo bland människor som lever, arbetar eller har annan anknytning till ett ädre hus i europeisk stil från 30-talet med pampiga lägenheter där från början millionärer och maktpampar bodde. På taket uppfördes förråd i plåt till varje lägenheter. Under senare tider har förråden blivit bostäder för enklare människor som flyttat in till Kairo.
I boken skildras människor av mycket blandade karaktärer och i helt olika förhållanden präglade av Egyptens historia och traditioner. Gamla seder, religiös fanatism, politisk korruption,  vardagligt familjeliv och stora kriser. Lite rörigt till en början eftersom berättelsen hoppar hit och dit mellan karaktärerna. Men mycket spännande och gripande.

Resan, nyligen, till Barcelona kom att bli präglad av Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. Vindens skugga är en bestseller som utspelar sig i Barcelona under 1920-50 talen. En mycket spännande äventyrs och kärlekshistoria uppbyggd kring en bortglömd författare som någon försöker utplåna alla minnen efter. Katarina och Ulla som var med på resan och läst boken tittade efter platser med anknytning till boken. Kristina som fyllde år under resan fick boken som ljudbok i present. Jag köpte den på Arlanda på vägen hem och läste den sen under nästa resa till Göteborg. Perfekt tågläsning! Mycket spännande , den passade utmärkt att läsa efter ett besök i Barcelona med miljöerna färska i minnet.

Inga kommentarer: