tisdag 13 april 2010

Pågående stickning och senast läst


Min February Lace Sweater växer så sakteliga fram. Lite för långsamt går det, delvis beroende på att jag inte stickar lika ofta som jag brukar. Delvis för att inspirationen inte är på topp. Tycker att det borde gå snabbare än vad det gör med stickor nr 5..

Jag läser desto mer. Har slukat Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman de senaste dagarna. Den har undertiteln en europeisk historia och är en biografi över Yvonne Hirdmans mamma Charlotte som levde ett mycket kringflackande liv i olika delar av Europa i skuggan av tidens politiska händelser.
På bokens baksida sammanfattar Yvonne Hirdman sin mammas liv innan hon hamnade i Sverige:
"Hon föddes i efterskalvet av den första ryska revolutionen i Estland, dåvarande Tsarryssland, hon levde sin barndom under det första världskriget i utkanten av Österrike-Ungern, med östfronten hotande nära.
Hon gifte sig med en utfattig baltisk greve och levde det vilda livet i Weimartidens Berlin, hon förälskade sig i en tysk kommunist och flydde med honom undan Hitler till Moskva, hon var en av de få som slapp ut därifrån innan den stora terrorn slog till.
Hon var flykting i Paris och kom till Sverige i elfte timmen - på nyåret 1940".

Allt detta visste Yvonne Hirdman väldigt lite om. Hennes mamma dog redan 1966, innan hon och hennes syskon hann visa intresse för familjehistorien. Som den historiker hon är har hon gått till källorna och utöver gamla dagböcker och foton sökt i arkiv och läst rättsprotokoll och annat källmaterial från Tyskland, Estland, Ryssland, Rumänien mfl länder. Hon har läst tidningar och samtida memoarer och romaner, sökt på internet. Detta är alltså ingen diktad berättelse där fakta fylls ut med fantasi till en roman med historisk bakgrund. Istället får man följa processen, vilka frågor och funderingar Yvonne Hirdman ställer sig i sina utforskningar och fram växer en helt fantastisk biografi över hennes mamma och även hennes syskon och föräldrars liv.

Mycket, mycket intressant och spännande läsning. Hade lånat boken på bibblan på kort lånetid pga kö. Men har redan skickat efter den på Adlibris, det är en bok för omläsning som måste finnas i min bokhylla.

Yvonne Hirdman är historiker och har bla varit professor i kvinnohistoria i Göteborg och i genushistoria i Stockholm. Hon har gett ut en rad mycket läsvärda böcker om kvinnohistoria under 1900-talet. Utöver Den röda grevinnan vill jag rekommendera Det tänkande hjärtat, som handlar om Alva Myrdal.

Inga kommentarer: