onsdag 26 mars 2008

Långa parrelationer

Under påskdagarna har jag avslutat två romaner som beskriver långa relationer. Peter Kihlgårds Kicki och Lasse utspelar sig i Stockholm och startar i nutid, för att sen göra hopp tillbaka i Kickis och Lasses gemensamma värld. Den avslutas med att de träffas första gången som unga på 70-talet. Berättelsen hoppar fram och tillbaka sedd ur bådas perspektiv. Förhållandet har sina uppgångar och nedgångar. Man befinner sig väldigt nära både Kicki och Lasse. Boken har fått fina recentioner och funnits på DN:s topp 10-lista ett långt tag tidigare i år. Jag gillar Peter Kihlgårds sätt att skriva.
Ett amatöräktenskap av Anne Tyler har jag lyssnat på och stickat till. Här beskrivs Michael och Paulines livslånga relation på ett för mig typiskt amerikanskt sätt. Dvs mångordigt beskrivande av vardagligt liv, som om allt måste med även om långa beskrivningar och händelseförlopp inte alls för berättelsen framåt. Historien börjar med de båda huvudpersonernas möte den dag då Japan anföll Pearl Harbor 1942 och slutar när Michael är drygt 80. Man får följa hela familjen, föräldrarna och efterhand också barnen, turas om att vara berättarjaget. Pauline och Michael är mycket olika varandra och äktenskapet blir stormigt. De hanterar det som sker vilset och valhänt, ja "amatörmässigt" kan man säga. Gillar du långa pratiga berättelser kan den vara läsvärd.

2 kommentarer:

Bland garnnystan och sytråd sa...

Här kommer ett svar på din lilla fråga till mig. Koftan tog inte alls lång tid att sticka. Risken kan vara om man inte tar tag i broderiet med en gång, då kan den lätt bli liggandes. Roligt att läsa om dina böcker du läser och lyssnar på.Just nu lyssnar jag på Magdalena Graafs biografi. En bok jag aldrig trodde jag skulle lyssna eller läsa. Nu blev det så iallafall. Den ger faktiskt lite tänkvärt om hur lätt man kan hamna i olika siuationer.

doktoranden sa...

Åh, Kicki och Lasse verkar vara en bok i min smak. Den ska jag lägga på minnet.