torsdag 14 augusti 2008

Senast läst

Elsie Johanssons senaste bok Sin ensamma kropp hittade jag på hyllan för sju-dagarslån på bibblan och sträckläste. Om en äldre kvinna som längtar efter närhet och drömmer om en träff med hantverkaren som renoverat hennes badrum. Medan hon väntar och längtar tänker tillbaka på livet som det blivit. En fin kvinnoberättelse.
Anna Janssons Inte ens det förflutna har varit sommarföljetong i Sundsvallstidning i år. En deckare, eller spänningsroman som det ofta kallas nu. Ytterligare en bok om kommissarie Maria Wärn på Gotland. De tidigare som jag läst har varit medelmåttiga, den här var rent ut sagt dålig. En grupp kvinnor åker på finna-sig-själv-kurs till Gotska Sandön. Där utspelas en story a la Tio små negerpojkar. Inte i min smak.
Sonat till Miriam av Linda Olsson handlar om en man som söker sitt ursprung. Han har levt i nästan tjugo år på Nya Zeeland med sin dotter och söker sig nu tillbaka i tiden till Sverige där han växte upp och till Polen där han hittar sina rötter. Det är en tät, stark berättelse. Linda Olssons sätt att skriva påminner om Marianne Fredrikssons för mig.

Inga kommentarer: