söndag 17 augusti 2008

En boklig utmaning

Saltflingans blogg hittade jag en boklig utmaning som hon fått och bjuder in alla intresserade till. Eftersom den handlar om böcker och läsande antar jag den;

1. Vilken bok läste du senast?
Läste ut Mons Kallentofts Sommardöden igår. En riktigt bra nyutkommen deckare, andra delen om Malin Fors, polis i Linköping. Liksom Ann Cleeve skriver han en serie deckare kopplade till årstider.

2. Vilken bok skall du börja på härnäst?
Börja och börja.... jag läser alltid flera böcker parallellt, precis som jag har flera stickningar pågående. Just nu läser jag
* Allt av Martina Lowden. En mycket speciell bok som det kommer att ta lång tid att ta sig igenom.
* Min andliga resa med Martin Lönnebo av Arne Reberg. Också en bok att läsa uppdelad i små stycken.
* När ingenting särskilt händer av Billy Ehn och Orvar Löfgren. Etnologisk kulturanalys, mycket intressant, även detta en långsamläsnings-bok.
* Den motvilliga resenären av Jenny Diski. En reseskildring från Nya Zeeland och Lappland. Har just börjat på den.
* Things I learned from knitting av Stephanie Pearl-McPhee. Lånad av Garnkorgs-Maria på vårt stickcafé förra veckan. Läser ett par kåserier om dan.
Närmast på tur att börja med ligger Bitar av mig själv av Gun-Britt Sundström

3. Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla?
Roade mig med att räkna efter på tiohyllplan igår (mest skönlitteratur). På nio var det fler manliga än kvinnliga, vilket gjorde mig lite förvånad. Har läst fler böcker av kvinnliga författare än manliga hittills i år .

4. När du läser en bok, räknar du hur många sidor som är kvar, eller tänker du "nu har jag hälften, en tredjedel, en fjärdedel, hurra kvar osv?
Jag kollar alltid hur många sidor det är i böcker jag börjar läsa. Är den jobbig eller halvbra har jag koll på hur mycket som är kvar. Mest koll har jag på kapitellängd för att kunna göra uppehåll på passande ställen.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recentioner, topplistor, bloggar etc?
* I första hand går jag på biblioteket och tittar på hyllorna för nya böcker och för 7-dagarslån.
* Läser recentioner i DN
* Går i bokhandeln och tittar både på nya titlar och nyutkommet i pocket
* Tips från vänner
* Kollar Adlibris hemsida.
* För en lista i kalendern på intressanta böcker. Gör då och då beställningar på biblioteket på böcker som inte funnits inne.

6. När blir en bok för lång?
När den är dålig och jag av någon anledning måste läsa den. Pladdriga böcker är ofta för långa. Men man behöver ju inte läsa färdigt en bok som man inte alls gillar.

7. Läser du lika gärna på engelska som på svenska?
Nej, det tar mycket längre tid på engelska och de flesta böckerna i omgivningen är ju på svenska. Men har inget emot att läsa skönlitteratur och facklitteratur (psykologi och pedagogik) liksom naturligtvis stickböcker på engelska.

8. Vilken bok kände du senast att du ville övertala ALLA dina vänner att läsa?
Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta av Siba Shakib. Den finns i pocket!

9. Kan du lämna en bok som du tycker är dålig?
Jaa! När man kan välja själv skall läsningen vara lustfylld för mig.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla?
Helt klart skönlitteratur. Har en hel del kurslitteratur i psykologi, pedagogik, och angränsande ämnen. Böcker om historia, kultur och även ett hyllplan böcker på ryska, som jag är för lat för att ta mig an igen.

Eftersom det mest är stickbloggar jag läser och detta faller lite utanför stickningen så bjuder jag in alla som har lust att anta utmaningen genom att besvara frågorna i sin blogg eller genom ett email om ni inte har någon egen blogg.

1 kommentar:

Mia sa...

Hej du! Nu har jag antagit din utmaning och svarat på alla frågor i min blogg! Gör gärna ett besök.
Mia