torsdag 8 mars 2012

8 mars den internationella kvinnodagen!


Detta är mitt bidrag i Bloggstafetten som enligt O startat för att denna dag fira och uppmärksamma betydelsefulla kvinnor:

Gunnel Linde är en kvinna som betytt mycket för mig och som jag vill lyfta fram denna 8 mars. De flesta minns henne som författare till Den vita stenen, barnboken om Fideli och Farornas konung från 1964 som också blev en prisad TV-serie Under hela sitt yrkesverksamma liv från 50-talet fram till 1989 arbetade hon vid sidan av sitt skrivande på först radion och sen på TV som producent av barnprogram. Vem minns inte Småbarnskvarten på radion i slutet av 50-talet och Pellepennan och Suddagumman samt serien Upp med händerna på TV som lärde ut teckenspråk till både hörande och döva barn. Gunnel Linde har också varit en förkämpe för barns rättigheter. Hon var en av initiativtagarna till BRIS och blev där drivande i frågor kring barnmisshandel. Jag minns som barn hennes småbarnskvartar i radion, de roliga berättelserna och framför allt sångerna om den olydiga ballongen samt böckerna om Lena på Skorstensgränd. Som politiskt aktiv med intresset riktat mot barns situation i samhället blev jag 1977 indragen utredningen kring barns rätt som fått uppdraget att förbereda ett lagförslag angående förbud mot barnaga och mötte där Gunnel Linde som var utsedd som sakkunnig i utredningen. Jag minns med beundran hennes drivande glöd från utredningsarbetet.

Totalt har Gunnel Linde skrivit 40 böcker för barn och ungdom i alla åldrar, där finns både tokroliga fantasifulla berättelser om självständiga ensamma barn, vassa satiriska sagor om föräldrar och mer vardagsnära skildringar. Jag är särskilt förtjust i Mamm och Pappsagor från 1976 som är en samling korta absurda familjeberättelser som i sagoform men med modernt innehåll granskar föräldrars beteende gentemot sina barn samt de fyra böckerna i familjeserien från Grönbetevägen om familjen Berg-Ådal från 1977-90 som är en varm skildring av en rörig och livfull flerbarnsfamilj där varje barn i familjen har fått sin egen bok.

Men mina allra största favoriter är hennes självbiografiska serie När mormor var mamma, När mamma var mamma och När jag var mamma från 1993 som är det enda hon skrivit i skönlitteraturform riktat till enbart vuxna. Hon beskriver här sin mormors och mammas förvånansvärt radikala tankar kring barnuppfostran och berättar till skillnad från andra som ofta avslöjar missförhållanden från uppväxtåren om en barndom präglad av värme och trygghet. Jätteintressant är det också att läsa om hur hon själv sen som ung mamma på 50-talet prövar sig fram för att ge sina barn en fostran som skall leda till självständighet och frihet.

Gunnel Linde, foto: Michael NormannGunnel Linde, foto: Michael Normann

PS Man hittar hennes böcker på biblioteket, på barn och ungdomsavdelningen. Mamma-serien står på avdelning Lz. Jag har köpt mina på antikvariat och på biblioteksutgallringar.

Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:
enligt OMarias stickning och läsning , Böcker x 3Hanneles Bokparadis , Nina RuthströmSofies Bokblogg , Mind the BookI mitt sinneAndra intryckOrd och inga visorBoktjuvenMimmimariesböckerWhat you readin? PantalaimoneMatildas LäshörnaPeter Andersson*malins bokblogg*A room of my ownMadeleines bokhörnathecuriouscaseofthebooks,  Erica - en dröm i rosa,   Tvärtemot...och dagarna gårFix Me Up TinaO  , Calle BrunellBokodyssé Med näsan i en bokalice brömsBeroende av böcker,  Den var braOlika sidorDantes BibliotekLyrans NoblesserLivet mellan två evigheter,  Den läsande kaninenBreakfast BookclubLottens bokblogg Kill your darlingsSandra Gustafsson,  Desirée Fredlund,  ...and then there was BeatrixLingonhjärtaGunillas BloggStänk och flikarFiktiviteterBokmilaskogenSaris bloggBöcker emellan


7 kommentarer:

Kristin sa...

Verkar vara en väldigt intressant och stark kvinna. Själv kommer jag bara ihåg tv-serien den vita stenen men har aldrig vetat vem som legat bakom den.

Åsa sa...

Intressant! Jag kommer nog lära mig mycket idag :)

Hanneles bokparadis sa...

jo, hon har skrivit mycket roligt och tänkvärt.

Boktjuven sa...

Åh, jag älskade vita stenen på TV. Och den håller fortfarande. Mina två tvillingar på 8 år fick se den för något eller några år sedan och de var helt begeistrade och "lekte vita stenen" länge efter.

Ela sa...

Gunnel Linde har skrivit en av de böcker jag förmodligen har läst flest gånger, nämligen Om livet är dig kärt. Fantastisk författare.

Lotten sa...

För mig som växte upp på 70-talet tillhör Gunnel Linde de författare som gjorde stort intryck på många sätt. Den olydiga ballongen tyckte jag inte om (förmodligen för att den var olydig?) men Pellepenna och Suddagumma uppskattade jag. Och många mer!

nattugglan sa...

Hej.. kom in till dej via nått stickas.. o va fin koftan är som du har som översta bild.. Jag läser oxå mycket.. jag ska kika vidare på dit stickas sen..men nu skall jag åka på lappteknik.. hejsvejs.