söndag 26 juli 2009

Många deckare blir det

Ännu en helg har passerat. Det har faktiskt inte regnat även om det sett ut som att vara på gång. Åter har jag läst (mycket) och stickat (lite) delvis på balkongen. I kortare pass håller jag på med dels Sven-Eric Liedmans bok om Solidaritet och dels med Karin Johannissons om melankoli. Idé-historia är verkligen intressant, men det räcker med ett kapitel i taget per dag så det tar lite tid att komma igenom böckerna. Har också tagit tag i Solchenitsyns Den första kretsen igen. Men mest handlar det om deckare.

Hämtade Ann Cleeves Rött stoft på bibblan i förrgår. Detta är den tredje delen i hennes årstidsbaserade serie från Shetlandsöarna. Den utspelar sig på en mindre ö där en arkeologisk utgrävning pågår. Flera gånger finns stick-anknytningar lite vid sidan om. Dessutom är huvudpersonen polisen Jimmy Perez från Fair Ilse. Ann Cleeves böcker tillhör höjdpunkterna i mitt deckarläsande. Spännande personer och fina naturskildringar och lagom tempo. Till Shetlandsöarna skulle jag verkligen vilja resa framöver både för att naturen verkar spännande och för stickningens skull. Är det någon som varit där och kan berätta?

Island skulle inte vara så dumt heller. Yrsa Sigurdadottirs Det tredje tecknet är första delen i en serie med en isländsk kvinnlig advokat som huvudperson. Den har också en viss historiekoppling, handlar om häxprocesser och svart magi. Läsvärd men inte jättebra. Jag tycker klart bättre om Arnaldur Ingridassons deckare från Island.

Åke Edwardsons Den sista vintern (avslutande del i hans serie om kommissarie Winter i Göteborg) har jag lyssnat på. Har länge tyckt att för stora delar i hans serie upptas av tomma dialoger. Det blev än mer påtagligt i uppläsningsform. Alla personer säger "jag vet inte" flera gånger i varje samtal. Har ändå fortsatt läsa honom mest för Göteborgsskildringarnas skull. Det är trevligt att läsa om bekanta miljöer emellanåt.

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen är inledning på en ny deckarserie med anknytning till Hammarby, alltså Stockholm. Blev inte särskilt impad av den, kan inte ens komma ihåg mer än väldigt översiktligt vad den handlar om (läste den för sex veckor sen alltså före de andra böckerna). Men eftersom det finns en del två, Mamma, pappa, barn som fått mer positivt mottagande så skall jag ge henne en chans till med start i kväll.

2 kommentarer:

Boel sa...

Nu fick jag tips på lite deckare som jag aldrig läst - tack för det. Jag gillar Hammarbyserien, har läst båda, tycker de har en lite annorlunda infallsvinkel. Den andra är kanske lite mer spännande.

Boel

teresa sa...

Vill också läsa Johannissons bok om melankoli. Liedmans bokm om Solidaritet har jag inte hört talas om, men den låter ju högaktuell i dessa egotider!
Själv har kag sysslat m Afghanistan de senaste veckorna; först "Tusen strålande solar" o nu Åsne Seierstads "Bokhandlaren i Kabul". Bra men otäckt.