tisdag 21 juli 2009

Resor i böckernas värld

Irl har jag hållit mig på hemmaplan i sommar, dvs i Sverige. Men alls inte i böckernas värld. Resorna har gått från Afganistan till Skottland vidare till Egypten och Kina, sen till Tyskland. Just nu är jag på Island.
Tusen strålande solar av Hossein Khalid hade fått ligga till sig i bokhyllan sen förra sommarens köp av 4 pocket - betala för 3. En skakande men fin skildring av kvinnoliv i Afganistan visade den sig vara, bättre än Flyga drake.

Från Doktoranden genom pocketbytet som En bok om dagen organiserar (är mycket imponerad) fick jag böckerna om Egypten och Kina. Två tjocka spännande berättelser som passade utmärkt som semesterläsning. Egyptologens gåta av Arthur Phillips utspelade sig mestadels i början på 1920-talet parallellt med upptäckten av Tutanchamons grav. En mycket bisarr egyptolog som utger sig för att vara engelsman startar en egen utgrävning på jakt efter en okänd farao. En detektiv från Australien söker efter honom. En både bisarr och vindlande historia följer.
Stenkällan av Eliot Pattison är en deckare som utspelas i Xinchiangprovinsen i västra Kina. Den handlar om urbefolkningarna, urugaier, kazaker uzbeker, turkmener och tibetaner och förtryck från han-kineser. Om buddism, tibutanska lamor, taoism och gamla kulturer. Allt inom ramen för en rafflande deckarintrig. Det kändes lite konstigt att parallellt med boken höra nyheterna om de samtidiga oroligheterna i samma provins. Det som först verkade uppsruvat i boken fick en annan mer realistisk inramning efter läsning av bakgrundsartiklar i DN och SvD. Inser att här finns massor att fördjupa sig i...
Tack igen Doktoranden för böckerna!

Stuart McBrides Den brustna huden är ännu en mustig och brutal skotsk deckare i stil med Ian Rankins och Denise Minas böcker. Skulle gärna läsa något mer stillsamt i skotsk miljö. Något att söka efter.
Christa von Bernuths Då blev du tyst är en tysk deckare, rafflande men inte alls lika rå som den skotska historien. Den handlar delvis om det delade Tyskland. Den hittills bästa deckaren i sommar.

1 kommentar:

doktoranden sa...

Vad kul att du uppskattade böckerna! Jag tycker själv att det är roligt att läsa böcker som utspekar sig i andra tider eller på andra platser än hemma. Och är de dessutom spännande historier så är det ju ett plus. :)