torsdag 2 april 2009

MyrrhaUlrika Kärnborgs Myrrha handlar om Hannah Cullwicks och Arthur Munbys livslånga och hemliga relation i 1800-talets London. Arthur kommer från ett förmöget hem och är utbildad jurist, Hannah är en enkel piga som fick lämna sin familj redan som barn för att försörja sig själv. På grund av klassklyftorna och det stela viktorianska samhället och trots att de efter lång tid även gifter sig, blir deras relation en ständig rörelse mellan underkastelse och dominans. Under berättelsens gång blev jag återkommande irriterad både på Hannahs och Arthurs fastlåsthet. Att de båda är personer som funnits i verkligheten gör historien extra spännande.
Ulrika Kärnborg får gärna fortsätta skriva romaner, utöver de kulturartiklar hon skriver i DN. Hon är en av de yngre kvinnliga författare/skribenter jag uppskattar.
Boken har också ett underbart omslag av Lotta Kuhlborn, som också illustrerat försättsblad till kapitlen inne i boken.
Efter flera veckors beslutsvånda över schalval, mellan Fountain Pen Shawl från Interweave Knits och Aeolian Shawl från Knitty blev det Fountain Pen som segrade. Aeolian föll på pärlorna, har inte fattat hur man gör när man virkar på pärlor och är inte så tilltalad av att ha en massa pärlor i en stor schal. Har på GarnkorgsMarias inrådan valt Grignasco merinosilk, ett tunt mjukt, spindelnätslikt garn. Det är roligt att ha en schal på gång igen vid sidan av Ribbon Lace scarfen.
Har dessutom handlat garn både lin och silke hos Cina garn för att sticka två koftor. Som vanligt måste jag ha flera saker på gång samtidigt.

1 kommentar:

teresa sa...

Intressant att läsa om boken.
Och jag tycker att du gjorde rätt sjal-val - föstår inte varför alla vill sticka Aeolian...