torsdag 10 januari 2008

Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde

Ikväll har vi träffats i bokcirkeln som jag ingår i, hemma hos Gun-Britt och pratat om Berlinerpopplarna. Om denna bok var vi eniga; en bra berättelse som vi alla läst snabbt. Astrid så snabbt och för rätt länge sen, att hon bestämde sig för att läsa om den.
Boken utspelas till största delen på en släktgård utanför Trondheim. Anna, en gammal kvinna ligger för döden och hennes tre söner möts för första gången på tjugo år. Anna har styrt på gården med järnhand i alla år. De tre sönerna är mycket olika varandra och har gått skilda vägar.
Boken i tre ingående berättelser där sönerna presenteras i sin vardag; Margido som är begravningsentreprenör i hembygden, Erlend som är dekoratör och lever en lyxliv i Köpenhamn i en homosexuell relation och Tor som är kvar på gården och driver grisuppfödning. Till detta kommer en fjärde berättelse om Torun som är Tors okända dotter.
Anne B Ragde ger detaljerade beskrivningar av deras arbeten och flätar sen ihop det hela till en gemensam story. Annas död utlöser en rad oväntade känsloreaktioner och ett avslöjande från ett helt oväntat håll...
Som tur är finns det en fortsättning som vi alla längtar efter att kasta oss över. Tyvärr har den inte kommit i pocket än, så vi får försöka få tag på så många ex vi kan på biblioteket och ev turas om.
Boken är välskriven ochspännande, det är svårt att lägga den ifrån sig.
I vår cirkel födde den ett samtal kring hemligheter i våra egna familjer. Vi hade alla något att berätta och som man skulle kunna spinna vidare på om man sätter sig ner och börjar skriva....

PS Berlinerpopplarna finns i pocket. Köp den, låna den, läs den!

2 kommentarer:

miaring sa...

Hej och tack för boktipset "Berlinerpopplarna" Jag har letat länge efter en bra bok att läsa och under tiden har jag nästan tömt mitt förråd av "oldies goldies" Man måste fylla på med nya favoriter annars tar de gamla slut. En av mina favoriter är "Tillsammns är man mindre ensam" av Anna Gavalda. Har du läst den?

Marias stickning och läsning sa...

Ja, "Tillsammans är man mindre ensam" har jag också som en favorit. Vi läste den i bokcirkeln och tyckte mycket om den.