En ny utställning "Kan svenskheten ta slut" öppnades idag på Kulturmagasinet i Sundsvall av Maja Hagerman som i anslutning till den höll en mycket intressant föreläsning om det rena landet, den svenska radiologisk historia byggd på dåtida vetenskaplig grund. Hemma igen plockade jag fram hennes bok med samma titel Det rena landet - Om konsten att uppfinna sina förfäder ur bokhyllan och konstaterade att jag glömt bort den. Nu ligger den i "kommande läshögen", som sen fylldes på ytterligare efter läsningen av DN:s Bok-lördag med Nyutgivningen av Harald Ofstads Vårt förakt för svaghet (en mycket läsvärd recention av Ann Heberlein) och Min mors tystnad av Lizzie Doron, en judisk självbiografi som för mig varit okänd. Ja, de sista ligger inte i den konkreta högen men är införda på listan över kommande läsning.
lördag 31 mars 2012
Våren var är du?
Ja visst är det vackert är det ute men inte det väder man vill ha nu. Dessutom är det premiärmatch i allsvenskan här idag.
fredag 30 mars 2012
Rutstickning
Att sticka dominorutor är klart beroendeframkallande! Nästan omöjligt att inte göra bara en till när man väl satt sig ner. Och filten växer sakta men säkert.
torsdag 29 mars 2012
Siri!

Isländsk saga

Vi fick besök i cirkeln av Susanne Holmlund, kulturjournalist på Sundsvalls Tidning. Kul! Här kan du läsa hennes reportage Ett bredare läsarutbyte.
fredag 23 mars 2012
Grattis Barbro!
En av mina absoluta favoritförfattare har i veckan fyllt 75 år. Grattis Barbro Lindgren! Åsa Beckman kallar henne en gudabenådad följeslagare i sin fina krönika om henne i DN igår. Följeslagare är enligt henne de författare som man kan läsa genom hela livet. Jag håller med när det gäller Barbro Lindgren. Henne släpper man inte ur sikte. Jag upptäckte hennes böcker som ung fritidspedagog på 70-talet och läste Jättehemligt, Världshemligt och böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang för alla barngrupper fram till sent 80-tal (när jag lämnade fritidshemsvärlden). Jättehemligt, hennes dagboksberättelse om den 10-åriga Barbro gick hem hos alla barn. Loranga-böckerna passade inte på samma sätt för alla, det kändes som att hitta själsfränder bland barnen emellanåt när de föll för Loranga-världen. Senare har hennes underbara dikter många så följsamt tonsatta av Georg Riedel betytt mycket. Läs Gröngölingen är på väg - dikter för barn och andra eller Vi leker att du är en humla och lyssna på cd-skivorna Nu sjunger näktergalen och Lilla ungen min.
Böckerna om Max och den vilda babyn har senare ingått i läsningen för barn och barnbarn och i förskolevärlden. Sen kom de fantastiskt roliga böckerna om VLMF (Vems Lilla Mössa Flyger eller Vad Lever Man För) mm mm mm. Barbro Lindgren har varit otroligt produktiv som författare. Jag hittade nyss flera för mig okända böcker skrivna de senaste åren. Roligt att se fram emot!
Förra veckan visades en fin film på SVT som Aziza Dhaouadis, hennes svärdotter gjort, den finns på svtplay. Jag håller med Åsa Beckman "Livet hade varit fattigare utan Barbro Lindgren".
onsdag 21 mars 2012
Mera läsning i jan-feb
Det är bara att inse, jag läser i en helt annan takt än jag klarar av att blogga om det jag läser. Till en del beror det på (ett försvar) att den trådlösa uppkopplingen av min laptop fortfarande inte fungerar hemma, jag skulle antagligen skriva mer om datorn var flyttbar utan bökande med sladdar (önsketänkande).... Det skulle förstås gå att blogga från iphonen, men det har jag inte prövat än.
Här kommer iaf en sammanställning av resterande läsning från januari och februari:
Emma & Uno av Märta Tikkanen var årets första bok i läsecirkeln på biblioteket. Märta Tikkanen berättar här om sina morföräldrars liv i början av förra seklet. Mycket intressant och upprörande läsning som kan sammanfattas med "jävla karl"! Tyvärr hade jag influensa den veckan boken skulle diskuteras och missade träffen. Har därför föreslagit den som läsning i min andra bokcirkel. Vi ska prata om den efter påsk. ****
Jag fortsatte med Två med undertiteln scener ur ett konstnärsäktenskap, Märta Tikkanens bok om sitt och Henrik Tikkanens stormiga äktenskap, som är en öppenhjärtlig skildring av ett långt slitsamt samliv. Man blir trött bara av att läsa om hennes beskrivningar av sin stressade tillvaro och allmänt irriterad på makens beteenden och platstagande alldeles oavsett vilken fantastisk tecknare och författare han var. Lite svårt är det att förstå hur hon stod ut (vilket hon egentligen inte gjorde heller, men han blev sjuk när hon väl bestämt sig och hon klarade inte att lämna honom). ****
En kärleksförklaring av Ida Linde handlar om en mamma som är matematiker och hennes båda döttrar Silje och Sontag. Mamman Eleonore blir passionerat förälskad i en äldre matematiker och flyttar till Paris med döttrarna. När matematikern överger henne flyttar hon med sina barn tillbaka till Sverige och de bosätter sig i ett nedlagt stationshus. Jag upplevde boken som konstig och svårbegriplig, men språket var vackert! **
Mera kärlek: Den kärleken av Tove Leffler som handlar om Ann-Charlotte Lefflers liv. Hon var dramatiker och prosaist samtida med Strindberg, mycket läst och känd då men senare totalt marginaliserad. Ann-Charlotte Leffler hade en radikal syn på kvinnor och samliv och blev mer eller mindre tvingad till att resa utomlands. Tove Leffler skildrar hennes resor och hennes för den tiden skandalösa kärleksrelation med en mycket yngre italiensk matematiker som kom från en rik katolsk släkt. Mycket intressant och spännande, men boken är väl krångligt skriven med hopp mellan dåtid och nutid och olika berättarperspektiv som inte är helt lätt att följa med i. Och jo, författaren är en sentida släkting till Ann-Charlotte Leffler. ***
Även Frida Steenhof var radikal dramatiker och samhällsdebattör kring det förra sekelskiftet, lite yngre än Ann-Charlotte Leffler men lika åsidosatt i litteraturhistorien. Fram till nu. Kärlekens rival är ett dramatiskt verk som hon skrev 1912. Det handlar bla om kärleken mellan två kvinnor, en äldre och en yngre, ett tabubelagt ämne i samtiden. Pjäsen blev spelad i många städer men inte i Stockholm. På Teater Västernorrland presenterades pjäsen genom en läsning av akt 2 och 3 en kväll i februari där också Christina Carlsson Wetterberg som skrivit en fin biografi om Frida Steenhof medverkade (...bara ett öfverskott av lif). Jag läste i efterhand även akt 1. Förvånansvärt modernt och aktuellt innehåll! Hoppas verkligen att hon åter blir spelad. ****
I bokcirkeln Lästanterna inledde vi året med att för första gången läsa lyrik. Naturligtvis blev det Tomas Tranströmer. Det blev en mycket trevlig kväll där vi läste våra favoritdikter för varandra. Vi hittade alla dikter som vi berördes av, naturligtvis. Det är svårt att inte bli berörd när man läser Tranströmer. Några dikter som flera av oss valt ur: "Namnet" ur samlingen Mörkerseende, "Från mars -79" och "Minnena ser mig" ur Det vilda torget och "Romanska bågar" och "Madrigal" ur För levande och döda. Jag läste då, detta var i januari, parallellt Tomas Tranströmer - ett diktarporträtt av litteraturprofessorn Staffan Bergsten.

onsdag 14 mars 2012
Inte utlästa böcker
Mitt läsande hoppar lite hit och dit. Till en del styrs det av valet i bokcirklarna men också av boktips från andra, recentioner i tidningar och bloggar jämte egna listor. Men ofta är det tillfälligheter, jag lånar en hel del från hyllan för sju dagarslån och bordet för nyinkomna böcker på biblioteket. Sen finns det alltid högvis med böcker hemma att läsa. Trots alla listor och boktravar är det alltid inspirerande att få nya förslag. Allt som följer med hem blir förstås inte utläst. Följande böcker har jag påbörjat men släppt hittills iår:
Roten till det onda av Peter Robinson. Det är den senaste som kommit på svenska av hans deckare. Blev riktigt irriterad när jag upptäckte att det är en tidigare del i serien som blivit översatt i efterhand.
Timmarna av Michael Cunningham, som jag länge tänkt läsa. Tappade lusten efter ett tag, tyckte dels att han låg för nära Virginia Woolfs egen stil och dels att det räckte med filmen.
Den skakande kvinnan av Siri Hustvedt, som handlar om hur hon efter sin fars död börjar skaka, vilket hon inte får någon medicinsk förklaring till. Istället grottar hon ner sig i psykiatri och neurologi för att själv finna samband. Alldeles för teoretisk och samtidigt inkrökt för min smak.
Sen finns det tolv utlästa böcker att skriva om sen förra uppdateringen här...
tisdag 13 mars 2012
FO, UFO och LUFO
Under den senaste månaden har jag läst mer än jag stickat - och också gjort en hel del annat. Mitt ufo
(unfinished objekt, för er som inte är hemma i stickvärlden) anmält som projekt i februari i 12under12under2012 har ännu inte förflyttats till kategorin fo (finished objekt) utan kvarstår som ufo i mars. Längre än så här har jag inte hunnit på sockarna:
Orsak till det är att det är tråkig stickning som jag inte har lust med just nu.
Ett nytt stickbegrepp introducerades nyligen i 12under12under2012 nämligen lufo. Fattade först ingenting utan fick skrolla tillbaka ibland alla inlägg för att förstå. Lufo = långtids-ufo. Såna ufo:n som det inte finns en chans att bli klar med på en månad. Åtminstone ett sånt har man liggande som stickerska. Detta är mitt lufo:
En filt i dominorutor ska det bli. Meningen är att lagret av restgarn ska minskas, men det kommer nog att ta sin tid.
De senaste veckorna har årets sjunde par vantar och en smal sjal blivit färdigstickade. För första gången har jag stickat fingervantar uppifrån och ner efter beskrivningen i boken Mönstersticka i färg av Susan Anderson-Freed. Så här såg det ut en bit in i stickningen:
Det var inte helt lätt att sticka ihop fingrarna! Ingenting jag tänker göra igen. Enda fördelen är att det är lättare att fästa trådarna i fingertopparna, om man gör det när man stickat färdigt fingret innan man stickat ihop dem. Det färdiga resultatet:
Vid sidan av vantarna blev också en smal sjal i randig mönster i restgarn från Färgkraft färdig:
En bra pratstickning att ha med på stickcafé och helt ok resultat. Använder den varje dag just nu.
torsdag 8 mars 2012
8 mars den internationella kvinnodagen!


söndag 4 mars 2012
Vasaloppssöndag
Som vanligt denna första söndag i mars klev jag upp och satte mig framför TV:n för att se utsändningen från Vasaloppet. Först starten, myllret på läggdan utanför Sälen sen rapporterna från spåret från alla de kända orterna längs vägen, Mångsbodarna, Evertsberg, Hökberg. Blandningen av inslag från elitåkarnas strid och framför allt motionsåkarna i alla åldrar. Det är helt otroligt att så många människor utsätter sig för denna intensivsatsning som det innebär att åka över 9 mil skidor. Jag är imponerad, tjejvasan skulle jag nog klara med lite mer regelbunden skidåkning än det blivit denna vinter, men absolut inte ett riktigt Vasalopp! Tänker som alltid på min far denna söndag. Under en lång rad år, drygt tio från mitten av 60-talet och framåt åkte han Vasaloppet varje år. Jag minns hur intensivt han tränade och hur irriterad han blev när det var ont om snö som det emellanåt är i västsverige. Det blev en hel del turer till Dalsland där snötillgången var säkrare. I sovrummet hängde alla diplom från loppen. I mitt sovrum står detta foto som minne av far:
Mats presenterade sitt skrivande på helt motsatt sätt jämfört med sin fru i form av ett bokprat som den bibliotekarie han också är vid sidan av författarskapet. Han berättade bl a om hur han påverkats av Virginia Woolfs sätt att skriva expanderande utifrån en dag, hur han skrivit novellerna i sin senaste bok Nattlampan tänd och dörren på glänt i anknytning till texter av Yoko Ono och hur fascinerad han är av att koppla samman texter och bilder. Jätteintressant, fick en hel rad läsförslag. Dessutom fick alla vi åhörare ett ex av hans bok Tiden angrips först, resten är oviss väntan! Helt överväldigande, det är första gången jag har varit med om att få en bok vid ett författarbesök. Tack Mats! Väldigt vacker är den också, eller hur? Just det, åter ett omslag av Lotta Kuhlborn. Jag lägger den i min växande hög av kommande läsning.

Ny favoritförfattare!
