torsdag 27 november 2008

Ryggskott

Som det inte vore nog, så har jag fått ryggskott för första gången. Alla förflyttningar blir besvärliga, ingen ställning är bekväm. Jag petar i mig värktabletter och stickar små stunder i taget och försöker läsa lite . Inte läge för stickcafé tyvärr, eller för körträning igår och förrgår.

Lite avslutade läsningar:

Kajsa Ingemarssons Den ryske spionen har jag lyssnat på. Den utspelas på bla på UD och i regeringskansliet där Katja som är ung biståndsminister hotas av skandal när pengar till ett projekt i Tjetjenien verkar ha försvunnit. Det blir UD-diplomaten Henrik som får ansvar att reda ut det hela i första hand genom kontakt med ryska ambassaden. Han bjuder hem Viktor en ambassadtjänsteman och på så vis blir också hans fru indragen i de ryska kontakterna.
Sen tidigare har jag läst Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson och tyckt att den var väl fladdrig. Den ryske spionen upplevde jag som klart bättre, den har en handling som höll ihop berättelsen. Undrar om lyssnandet påverkar upplevelsen? Kanske skulle också denna bli väl pratig i text?
Spionberättelser är vanligen inget jag är särskilt intresserad av, det brukar vara för mycket vapen. I den här boken lyste vapnen med sin frånvaro (utom i bakgrundsskeendet i Tjetjenien).

Ellen Mattsons Glädjestranden är min senast lästa bok. Den utspelar sig i Bohuslän under 1800-talet. Huvudpersonen Tora blir tidigt föräldralös, hon växer upp med en styvfar och en morbror på en gård vid havet där man vid sidan av att ta hand om jordbruket också bygger båtar. Tora får klara sig mest på egen hand och rör sig runt de övriga på gården och iakttar. Med stigande ålder blir hon allt mer orolig för sin egen situation, när det går upp för henne att styvfadern helt tagit över gården.
Ellen Mattsons innerliga beskrivningar av både människor, sysslor och landskapet är vilsamma att läsa. Det händer inte jättemycket i berättelsen men alldeles tillräckligt. Hon tillhör en av mina favoriter av nutida svenska författare.

Har också läst en amerikansk roman om en mamma, vars son är dödssjuk, som blir anklagad för att skada honom viljemässigt under behandlingarna. Ett liv i mina händer av Maribeth Fischer är en hemsk berättelse om att både ha ett mycket sjukt barn och sen också bli anklagad för att orsaka skadorna.

3 kommentarer:

Carina sa...

Ja du, välkommen till ryggskottssällskapet. Jag fick mitt första gången hösten 1976 så det var ett par dagar sedan. Det enda man kan trösta sig med är att det går över och kanske inte dyker upp på åratal. Man måste se det positivt. Jag har haft så ont så jag ramlade varje gång jag tog ett någorlunda djupt andetag för då högg det i ryggen.

Ha det ändå för som sagt det går över.

En bok om dagen sa...

Du har en utmaning inne hos mig!

Carina sa...

Sluta för guds skull inte skriva i din blogg för den vill jag ju läsa varje gång jag loggar in.

Kramis Carina