lördag 1 november 2008

Nyligt läst
Eftersom jag redan hade läst bokcirkelns senast valda roman Älskad, saknad av Joyce Carol Oates, beställde jag hennes senast utkomna Dödgrävarens dotter på bibblan. Bla för att den fått så bra recentioner. Tjock var den men inte alls lika pratig som Älskad, saknad utan både gripande och storslagen.
Berättelsen handlar om Rebecca som föds när hennes tyskjudiska familjen anländer som flyktingar tilll New York under 30-talet. Hennes pappa som egentligen är lärare får jobb som dödgrävare i en liten håla. Familjen lever isolerat utan att lyckas ta sig in i samhället. Rebeccas barndom slutar i en katastrof. Hon får senare en son och blir misshandlad av sin man och flyr. Hennes liv inriktas på att stötta sin begåvade son. En mycket spännande berättelse som det är svårt att lägga ifrån sig. Det är den fjärde romanen av J C Oates som jag läser och den i särklass bästa hittills. Med Rebecca har hon utgått från sin farmors levnadsöde. Läs den!
Övrigt nyligt läst befinner sig i en helt annan kategori, nämligen den som är roande för stunden men inte lämnar några egentliga spår efter sig.
Katerina Janouchs Bedragen är första delen i en relationsserie om barnmorskan och fyra barns mamman Cecilias vardagsliv. Småtrevlig att läsa, särskilt beskrivningarna från hennes arbete på förlossningen men tyvärr lite väl pratig. Trots det kommer jag nog att läsa kommande böcker om Cecilia.
Även Som glöd blir till aska, Annika Sjögrens andra kriminalroman utspelas i Härnösand. Jag blev lite irriterad på att alla de egentligen rätt vanliga personer hon skildrar känns för skruvade. Både läraren Sonja, hennes hopplöse man Staffan, liksom fritidspedagogen Rosmarie och hennes son Jens. Lite som Camilla Läckbergs deckare. Även liknande lokalortskoppling, men här mest genom att namnge varenda gata som alla i berättelsen rör sig på.
Simon Beckett är en ny engelsk deckarförfattar-bekantskap. Hans kriminalhistoria Dödens kemi är klassiskt engelsk. En liten avlägsen isolerad by där unga kvinnor försvinner och sen hittas bestialiskt mördade. Mycket spännande, lite väl otäck mot slutet för min smak.

2 kommentarer:

Nina sa...

Jag behöver din hjälp... om du kan. En hundvakt/daghusse/dagmatte/hemmavarande person... som kan hjälpa mig med vovvarna. Känner du någon?


Har inte mailen i gång så du får skriva i mina kommenterar och så låter jag bli att publicera det.

Drabbad av akut hundlängtan :(

mariak. sa...

Hej!
Bokhelg är himla bra :) speciellt om man köper rätt senap :p

Har börjat på en himla lång fantasyserie nu, men om någon månad när jag är klar med den behöver jag nog en massa bra boktips!
Har du några favoriter att dela med dig av, du verkar ju läsa en hel del och då hittar man ju ofta en del pärlor?