måndag 15 september 2008

Den motvilliga resenären

Jenny Diski är en engelsk författare som skriver om resor hon gör runt om i världen, samtidigt som hon egentligen helst vill stanna hemma och krypa upp i en fåtölj och vara i fred.
I Den motvilliga resenären, som är den tredje boken av henne som finns på svenska, får man följa henne på tre olika resor där hennes främsta mål är just detta att få vara ensam.
Hon reser till Nya Zeeland på en författarkongress och passar på att besöka ett par avsides ställen. Hemma i England hyr hon in sig på en ensligt belägen bondgård för att i flera månader under senhösten isolera sig med böcker och ensamma promenader. Mitt i vintern gör hon sen en resa till trakterna kring Kiruna för att på uppdrag av en tidning utforska vad som erbjuds av ett samiskt turistföretag. Resan till Lappland blir fylld av strapatser. Hon hade egentligen tänkt sig en stilla resa för att njuta av mörkret.
Enligt baksidestexten är Jenny Diski "reseskildringarnas okrönta drottning".
För mig var hennes bok en trevlig läsning. Kan känna igen den där längtan hon beskriver efter frid och ro. Men att vara helt ensam och inte gå ut i flera dagar i sträck, det är inget för mig. Hon skriver självironiskt och humoristiskt och är helt klart läsvärd, även om man kan bli lite trött på hennes passivitet ibland.

1 kommentar:

teresa sa...

Hej!
Vad kul att du tittade in hos mig - visste inte om din blogg. Vilken trevlig blogg o superintressant att läsa om alla dessa böcker! T.ex. Diski, som jag funderat på att läsa men varit lite rädd för.
Ang. Harmony-stickorna har jag reklamerat dem nu o fortsättning följer på min blogg. Ha det fint!