tisdag 6 maj 2008

Kvinnors liv


Anna Karenina av Lev Tolstoj är utläst. Jag är mycket fascinerad av den. Anna Karenina är en adelskvinna som lever i ett äktenskap med en allvarlig statlig tjänsteman, när hon möter greve Vronskij som är yrkesofficer och ungkarl. De två blir häftigt förälskade och Anna Karenina klarar inte av att leva kvar i sitt döda äktenskap. I 1870-talets överklassliv i Ryssland blir hon stämplad som en dålig kvinna, som går över gränsen till det tillåtna. Det hela slutar i en katastrof. Överklasskvinnor i det ryska samhället levde i en liten krets bestående av familjen och umgänge med andra inom överklassen. Deras uppgift var att ha hand om hushållet genom att leda tjänstefolket samt att se till att samvaron blev trivsam och samtalen flöt på visiter, middagar och andra tillställningar.
Anna Karenina är bara delvis en kvinnoskildring. Mycket stor plats tar andra parallellhistorier, särskilt den om Levin, Tolstojs alter ego, som mestadels lever på landet på en stor herrgård och är mycket intresserad av jordbruk. Han grubblar mycket och är ofta osäker och vankelmodig. Också detta en intressant levnadsbeskrivning. Och det finns flera till.

Efter Anna Karenina har jag läst Anita Nairs Kvinnor på ett tåg. Akhila som är en 45-årig indisk kvinna, arbetar i statlig tjänst, hon är ogift och har inga barn, men får som ung försörjningsansvar för familjen när hennes far dör. När boken börjar lever hon med sin systers familj och känner sig helt uppäten. På en tågresa genom södra Indien träffar hon fem andra kvinnor och ber dem om råd kring vad hon skall ta sig till. De andra kvinnorna berättar om sina liv för henne. Alla har de utsatts för påtvingade äktenskap på olika sätt och levt utsatta. Detta trots att de alla kommer från relativt välbärgade familjer som tillhör Brahmin-kasten. En mycket intressant och gripande, välskriven bok!

2 kommentarer:

doktoranden sa...

Kvinnor på ett tåg - den vill jag läsa! Det är så roligt att läsa din blogg för jag får så många bra idéer om böcker jag vill läsa.

Marias stickning och läsning sa...

Vad glad jag blir när jag läser att du blir nyfiken på det jag läser! Jag är lite nyfiken på dig, vad doktorerar du i för ämne?