söndag 9 september 2012

sommarens läsning del 3

En hel del deckare har det förstås blivit:
Allra bäst av sommarens deckare gillade jag Till offer åt Molok av Åsa Larsson. Liksom hennes tidigare deckare utspelas den i Kiruna med omnejd med juristen Rebecka Martinsson som huvudperson. Som vanligt är i deckare finns vid sidan om den nutida handlingen en parallellhandling som utspelas i förgången tid kring Hjalmar Lundbom och Kirunas uppbyggnadstid i början på förra seklet. Åsa Larsson lyckas verkligen gestalta både dåtid och nutid på ett levande och mycket spännande sätt. Liksom flera recensenter påpekat finns det en hel del i hennes skrivande som tyder på att hon är på väg över till 'vanlig skönlitteratur, den väg som Kerstin Ekman en gång gick. Jag läste inte utan lyssnade  på Till offer åt Molok i Åsa Larssons egen uppläsning. Mycket bra var den!
Ytterligare tre deckare fick pluspoäng, Arne Dahls Hela havet stormar, Deon Mayers Den sista safarin och Jussi Adler-Olsens Journal 64. Hela havet stormar är Arne Dahls andra bok om opcop-gruppen, den europeiska specialstyrka som hans gamla A-grupp i de tidigare deckarna nu ingår i. Även detta är en mycket spännande historia som det inte går att lägga ifrån sig förrän den är utläst. Och samma sak gäller också Deon Mayers bok. Den sista safarin handlar om sökandet efter en bror som försvunnit i Krugerparken, liksom i hans tidigare böcker beskrivs ett nutida Sydafrika fyllt av inre motsättningar och oro. Enligt min mening inte den bästa av alla hans deckare men helt klart mycket läsvärd. Också Journal 64 sträckläste jag, med andan i halsen. Jussi Adler-Olsen är en ganska ny bekantskap. Hans danska polis Carl Mörck på avdelning Q för specialfall vid polisen i Köpenhamn är på klassiskt deckarvis både bufflig, tjock och excentrisk. Brotten i Jussi Adler-Olsens böcker är alltid extremt vidriga det handlar om barnmisshandel, utsatta kvinnor, sexuella brott som pågått på ett systematiskt sätt under lång tid. Mycket spännande nästan för hemska intriger för min smak.
Resten av mina sommardeckare får samsas i en lista, ingen av dem var någon riktig höjdare. Till kategorin läsvärda hör följande:
Känslan av död av Elly Griffiths, en engelsk deckare som utspelar sig på nordostkusten
Helgonet av Carin Gerhardsen, ännu en bok i serien om Hammarbypolisen
Aska av Yrsa Sigurdardottir, en isländsk deckare, en ny bekantskap
Den femte årstiden av Mons Kallentoft, ännu en Malin Fors deckare som utspelar sig i Linköping. Otäck!
Mörkt motiv av Louise Penny, en kanadensisk mysdeckare a la Agatha Christie
Till dem man enligt min mening kan hoppa över hör:
Causa Mortis av Elias Palm och Stryparen av Jonas Moström. Gemensamt för dessa båda författare är att de är läkare. Elias Palms första bok liksom flera av Jonas Moströms deckare tyckte jag bra mycket bättre om än dessa båda.





Inga kommentarer: