torsdag 26 augusti 2010

Sommarenkät

Mina svar på Bokhoras sommarenkät för läsare

Bäst i sommar
Har läst många bra böcker i sommar, det är svårt att gradera dem. Miss Kay av Kay Fölster får bli utvald, eftersom det var en bok som råkade komma i min väg och blev en så positiv överraskning.

Sämst i sommar
Paganinikontraktet av Lars Kepler.

Vad har du helst läst på stranden?
Jag har lyssnat på ljudböcker; Just kids av Patti Smith och sen Himmel över Everest av David Lagercrantz.

Var har du läst mest?
Har läst mycket utomhus, en antagligen mest i sängen, hemma eller borta.

Har du haft något läsprojekt i sommar som du lyckats el misslyckats med?
Att läsa Eyvind Jonssons Krilon-serie och därefter Kerstin Ekmans Gör mig levande igen som anknyter till Krilon-böckerna. Plus Kerstin Ekmans Herrarna i skogen.
Har läst ut Grupp Krilon och är mitt i den andra delen Krilons resa. En liten bit på väg, kan man säga.

Nämn en ny bok som du köpt i sommar
Köpte fyra pocket och betala för tre på semestern i Halmstad. Har läst tre, den fjärde Isabel Allendes Summan av dagarna ligger kvar oläst.

Vad ser du fram emot att läsa i höst
Närmast Stalins kossor av Sofi Oksanen som är nästa bok i bokcirkeln. Sen Glitterscenen av Monika Fagerholm som nu finns i pocket och kommer i brevlådan endera dagen. Naturligtvis några nyutkomna böcker mm mm

måndag 23 augusti 2010

Senaste böckerna

Vibeke Olssons Sågverksungen handlar om Sundsvallsstrejken 1879, Sveriges första stora strejk. Arbetarna fick lönesänkningar trots att sågverksägarna fick miljonbelopp i stöd från staten. Hon skriver om strejken och sågverksarbetarvardagen ur 11-åriga Brickens perspektiv. Bricken arbetar på Svartviks sågverk med dryga 12 timmars arbetsdagar, liksom de allra flesta andra arbetarbarn i samma ålder.
Det är en bok skriven för ungdom men naturligtvis läsvärd även för äldre. Intressant är den att läsa som historisk skildring men lite småtråkig, lite för präktig. Kan tänka mig att den skulle kunna vara det också för ungdomar. Inte en bok man i första hand väljer själv. ***
En fortsättning har nyligen kommit ut, Bricken på Svartvik som jag naturligtvis också tänker läsa i sinom tid.

Paganinikontraktet av Lars Kepler (dvs Alexander och Alexandra Ahndoril) har jag läst i form av DN:s sommarföljetong. Hoppade över deras första rosade deckare, Hypnotisören, när den kom och kommer inte att läsa varken den eller kommande i serie. Med andra ord är inte imponerad. Alldeles för mycket action och våldsamma scener, rörig intrig och ointressanta förenklade karaktärer. Förstår inte alls att de blivit så rosade i recensioner. *

I Linjer mellan stjärnor skriver Merete Mazzarella om identitet ur olika aspekter. En hel del handlar om den finlandssvenska identiteten. Intressant och stimulerande är det att läsa henne. Hon är verkligen beläst inom en mängd olika områden och blandar refereranden med personliga minnen och egna reflektioner. Ibland blir det lite rörigt och pratigt. Men jag trivs i hennes sällskap och skulle önska mig ett liknande brett intellekt. ****

Vinterträdgården av Christine Falkenland är det första jag läst av henne. Den handlar om Laura som bor Skövde i sitt barndomshem och arbetar på förskola. Hon anmäler sig till en skrivarkurs. Hon skolar in en iransk pojke på förskolan och blir efter en tid närmare bekant med hans mamma. En kontakt som utvecklas till en nära känslomässig relation av erotik och kärlek delvis uttryckt i de dikter Laura parallellt skriver. En tät berättelse som vibrerar i känslor. ***

söndag 22 augusti 2010

Välfylld helg

Sommaren sjunger på sista versen. Imorgon börjar barnen skolan här i stan. Som vanligt har det varit en solig sista helg innan allt drar igång.
Jag har

  • gjort en IKEA-tur med Åsa
  • plockat lite hallon
  • varit på körupptakt med surströmmingsfest i Höga Kusten
  • gått på högmässa i GA-kyrkan
  • simmat i utebadet
  • sorterat ut 36 böcker ur mina bokhyllor för vidare transport till Amnestis bokloppis senare i höst
  • och både stickat och läst båda dagarna på balkongen.

Acorn-koftan växer.
En på det hela taget härlig helg.

torsdag 19 augusti 2010

Juliläsning

Över halva augusti har passerat utan att läsningen under juli blivit redovisad. Det får bli i komprimerad form;

Grupp Krilon av Eyvind Jonsson. **** = Bra, läsvärd
Eyvind Jonsson skrev tre böcker under kriget om en manlig diskussionsgrupp i Stockholm med Johannes Krilon i centrum. Böckerna har stått länge olästa i min bokhylla. Plockade fram dem egentligen för att jag vill läsa om Kerstin Ekmans Gör mig levande igen, en bok om en kvinnlig diskussions (eller samtals-)grupp som anknyter till Krilon-serien. Eyvind Jonsson skriver lite omständigt kanske är det tidstypiskt? Ändå intressant läsning. Håller nu  på med andra delen.

Miss Kay av Kay Fölster. ***** = Mycket bra, rekommenderas
Kay Fölster, Aina och Gunnar Myrdals dotter, Jan Myrdals lillasyster har här skrivit om en båtresa till Indien som hon gjorde som artonåring 1956. Boken bygger på hennes dagboksanteckningar från resan. En bok jag råkade dyka på under bokreans sista dagar och blev mycket förtjust i.

Ingenting är heligt av Dennis Lehane. ***= Ok, gick an
Första deckaren jag läst av Dennis Lehane. Typiskt amerikansk deckare. Lite för hårdkokt, lite för mycket action för min smak, men tillräckligt välskriven för att jag nog kommer att läsa honom igen.

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman.*****
Kerstin Ekman är en av mina absoluta favoritförfattare. Plockade med boken på semestern för en omläsning, trodde jag. Men det visade sig att jag tidigare bara läst ung halva boken. Både en fantastisk skildring av naturen i Jämtland och av människor i en glesbygd, dessutom en intrikat deckare invävd. Fattar inte att den blev liggande halvläst i så många år.

Himmel över Everest av David Lagercrantz. ****
En klättringsexpedition för att bestiga Mont Everest. Har lyssnat på den. Hade antagligen inte upplevt den lika fängslande om jag läst pappersboken.

Skynda att älska av Alex Schulman. ****
Om att växa upp med en pappa som skulle kunna varit ens morfar eller farfar.

Min mormors historia. Antologi. ****
12 kvinnor skriver om sina mormödrar. Bla Birgitta Stenberg, Agneta Pleijel, Maria Sveland och Inger Frimansson.

Om hur av Maria Nikolajeva. ***
Undertitel: jag växte upp under diktaturen. Maria Nikolajeva beskriver sin uppväxt och ungdom i Sovjetunionen under 50-70-talet. Det är en mycket kritisk och negativ skildring av det sovjetiska samhället hon gör. Men samtidigt framgår att hon levde  i en familj som verkar haft det mycket välbeställt både ekonomiskt och kulturellt i jämförelse med ryssar i allmänhet.

onsdag 18 augusti 2010

spetssjal


Nu är den klar Avigmaskans spetssjal, som jag stickat i Drops Delight. En på det hela taget trevlig stickning, som skall bli en present till en kusin som nyss fyllt jämna år.
Jag stickar vidare på den randiga babykoftan, en liten lagom stickning att ha med i väskan. Igår på utebadet, varvade stickning med simning.
På hemmaplan är det Acornskoftan som gäller.


Igår kväll sticknng på balkongen. Alltmedan två luftballonger svävade över himlen från öster till väster. Första gången jag sett luftballonger över Sundsvall.

måndag 16 augusti 2010

Acorns-KAL

Jag hittade till Twist collective förra veckan. Alldeles underbara mönster. Köpte genast tre stycken; ett koftmönster, ett sjalmönster och ett fingervantsmönster. Upptäckte sen att en KAL precis startats för koftan, Acorns. Så det var bara att gå med och sätta igång!


Köpte Rowans Kid classic hos Cina. Härligt mjukt att sticka med.

söndag 15 augusti 2010

Orange period

Har överraskat mig själv i sommar genom att sticka i orange garn.
Först blev det en Annis i Malabrigo lace



Kul stickning, som gick fort. Men lite sladdrig i överkanten blev den, skall nog lägga till en stadkant.

En vän fyllde jämnt i midsomras. Det blev sockar i present, Undulating Rib Socks från Favorite Socks (en sockbok, jag verkligen gillar)



Garnet är Zauberball. Trevligt att sticka i, men jag gjorde misstaget att börja inifrån i nystanet vilket ledde till mycket frustrerande trassel.

Mellanprojekt, för att sticka upp resterna blev handledsvärmare



Har testat två andra sockmönster från Favorite Socks.

Eftersom Drops hade sommarrea på bomullsgarner, kunde jag inte låta bli att handla en kasse med Muskat, Safran och Paris. Som vanligt med tanke på att virka grytlappar, förträngde att det redan finns minst ett grytlapps-ufo. Av Muskaten blev det sen istället ett linne (Drops-modell 27:113)


Sammanfattningsvis så har det varit trevligt att byta färg men riktigt 'min' färg är det inte utan jag nöjd med färgutflykten återvänt till det blåa fältet.

tisdag 10 augusti 2010

Tävling

Gina, som har en alldeles nyupptäckt stickblogg för mig, lottar ut denna



Vore inte så dumt med en vinst.

måndag 9 augusti 2010

Stickläger i Fattigskogens vildmarksby


Även denna sommar har jag varit på stickläger, åter i dalaskogen, men inte samma skog som i fjol. Mitt ute i Tiomilaskogen, bortom allfartsvägarna, hade Ulrika hittat den perfekta platsen för årets stickläger. Inkvartering i små timmerstugor och en storstuga med matsal och ett gårdstun med vidunderlig utsikt. Gott om plats för 31 stickerskor från Malmö i söder till Arvidsjaur i norr. Dessutom med bekvämligheter som wc och dusch och god mat. Helt enkelt paradisiskt.
Vi stickade och pratade och blev inspirerade till nya stickningar från morgon till kväll, en del även nattetid.


En höjdpunkt var garnfärgningskursen med Karin. Kunde aldrig tro att det skulle vara så roligt att blanda färger och pröva olika tillvägagångssätt.





Och resultatet sen! En orgie i färger...




Mina färgningar (inte helt överraskande...hm...)



Tilläggas bör att min lilla enkla kamera inte ger helt rättvis färgåtergivning. Vill ni se fler bilder från lägret, både av omgivningen och av alla vackra färgningar mm mm, med kvalitet av en helt annan klass så gå vidare till Ulrikas blogg. Här finns också länkar till övriga bloggande deltagare.

Ja, alldeles fantastiskt härliga, inspirerande och roliga dagar var det! Ett jättetack till Ulrika som ordnat och organiserat. :-)

måndag 2 augusti 2010

Linkofta





Här är den, min linkofta stickad uppifrån och ner. Både garn och mönster från Yll&Tyll, ett av inköpen på Grötö i våras. En trevlig stickning, vackert garn i fin lyster (Yll&Tylls tunna lin) men tyvärr blev den lite stor i halsringningen. Om jag bär axelväska envisas koftan med att glida ner över axeln och det gillar jag inte riktigt. Det får nog bli en extra stadgande virkad kant vad det lider.

Läst i juni del 2

Vanessa och Virginia av Susan Sellers är en skönlitterär berättelse baserad på systrarna Vanessa Bells och Virginia Wolfs liv. Vilken tur att jag just läst Ingela Linds Leka med modernismen om Bloomsburygruppen där systrarna ingick. Utan den skulle det ha varit svårt att hänga med och förstå både de inbördes relationerna mellan alla personer som nämns i berättelsen liksom en hel del företeelser och syftningar som bara flyktigt beskrivs och förklaras.

I Arseniktornet utgår Anne B Ragde från sin mammas och morföräldrars historia. Hennes morfar var porslinsmålare i Köpenhamn och hennes mormor revyartist som längtade tillbaka ut till artistlivet och drömmen hon hade om berömmelse när hon blev gravid. Bra berättande men inte alls lika medryckande som Berlinerpopplarna var.

Kanadensiska Alice Munro är en novellmästare. En av hennes novellsamlingar som finns på svenska (också i pocket) är Kärlek, vänskap, hat. Hon skriver om kvinnor ofta är det starka kvinnor i utsatta lägen som lever i någon avkrok i Canada. Ibland bara en kort omvälvande episod i deras liv. Alla noveller är som förtätade romaner som spelas upp som filmatiska scener. Henne skall jag absolut läsa mer av.

Av Sofi Oksanens Utrensning blev jag djupt berörd. Den utspelas i Estland i nutid samt under kriget och efterkrigsåren. En gammal kvinna som lever isolerat hittar en utarmad ung flicka utanför sitt hus. Flickan är misshandlad och verkar vara på flykt. Berättelsen handlar om Estland under Sovjettiden, om kärlek och angiveri och svek. Om utsatthet både då och även nu. Mycket välskriven och andlös. Inte undra på att den rosats och att Sofi Oksanen som inte är mer än drygt 30 har fått flera stora litteraturpris. Nu ligger hennes debutroman Stalins kossor och väntar i min bokhög.

Till sist Att nudda vid botten av Sally Brampton. En personlig berättelse om depression som jag hittade bland nya böcker på biblioteket. En mycket självutlämnande bok av en engelsk skribent tydligen känd i modevärlden (inte av mig) men helt klart läsvärd.

Läst i juni del 1

En månad efter är jag med läsredovisningen, så här kommer nu juni:
Hela fem deckare/spänningsromaner blev det. Som vanligt av blandad kvalité.
Ann Cleeves Blå gryning stannade kvar i tankarna efteråt. Inte pga själva intrigen. Men den utspelar sig på Fair Isle, en isolerad ö vid Shetlandsöarna, som för oss stickare bär på en speciell mönstertradition. Det är den fjärde boken i en serie deckare i Shetlandsmiljöer, med titlar knutna till olika årstider och färger och med en poliskommissarie som ursprungligen kommer från Fair Isle i centrum. Jag har gillat att läsa om den karga naturen och miljön som finns som bakgrund och även människorna mer än det som är deckare i alla böckerna. I Blå Gryning var det dessutom det ovanliga slutet som fastnade.

Jonas Moströms senaste Mirakelmannen utspelar sig på ett hälsohem i new age-anda. Är inte särskilt imponerad av hans deckare utan fortsätter läsa dem för att miljön är Sundsvall med omnejd.

Bo R Holmberg är främst barn och ungdomsförfattare men skriver också en deckarserie i lokal miljö, norra Ångermanland med Örnsköldsvik i centrum. Det som gör hans serie extra läsvärd är att de utspelas i en förfluten tid, från 1800-talet (kommer inte ihåg precis mer exakt tid för den första boken, Liemannen) och över i 1900-talet. Ö-vik växer från att ha varit en liten by till att bli en stad under sågverksuppgångens tid. Huvudpersoner är länsmansfamiljen Morell där yrket går vidare från far till son. I den senaste den sjunde i serien, Knivsliparen, har är sonsonen Erik som är ung polis huvudperson. Tiden är 1931.

En Håkan Nesser och en Liza Marklund blev det också. Maskarna på Carmine street utspelar sig i New York. Välskriven, spännande under läsningen, men lämnade ingenting efter sig utan jag har hunnit glömma den. En plats i solen har jag dröjt med att läsa eftersom jag hade tröttnat på Liza Marklunds deckarserie om journalisten Annika Bengtsson. Men eftersom den redan fanns nedladdad i mp3-spelaren så började jag lyssna. Och faktiskt, riktigt spännande om än lite väl många transportsträckor emellanåt, som jag i bokform skulle ha glidit förbi. Men ändå en av hennes bättre. Den utspelar sig på spanska solkusten.

Ytterligare en ljudbok som slukade mig helt; Just kids av Patti Smith med Marika Lagercrantz som uppläsare (alltså på svenska trots titeln). Patti Smith berättar om sin uppväxt i New Jersey i en arbetarklassfamilj, hur hon utan pengar tar bussen till New York och hankar sig fram först ensam och sedan tillsammans med Robert Mapelhearste. Hur de lever som fattiga konstnärer med tillfälliga jobb och uselt boende i slutet av 60- och början av 1970-talet bland tidens konstnärer och musiker. En underbar bok!

Åsa Nilsonne är psykiatriker och även deckarförfattare. I Zelda och meningen med att ha hund beskriver hon sin och den kinesiska nakenhunden (som inte alls är naken) Zeldas gemensamma vardagsliv. Hur de lär känna varandra och hittar ett fungerande samspel. Ingen vanlig hundintruktionsbok särskilt skriven för hundägare utan en intressant givande läsning alldeles oavsett hur ens hundintresse är. Fast lite hundintresserad har jag faktiskt kommit att bli efter att ha läst om Zelda och om Yrsa Stenius taxar tidigare i år. Boken om Zelda har också helt underbara foton tagna av fotografen Ulla Montan.