söndag 5 oktober 2008

Tre deckare

Det var ett tag sen det blev något skrivet om läsande. Jag är inne i en ny deckarperiod. Gjorde en beställning av diverse titlar från biblioteket för ett tag sen. En hel del nya deckarbekantskaper som funnits på min lista. Nu droppar böckerna in i snabb takt.

Där ingen vind blåser av Annika Sjögren kom förra året och utspelas i hennes hemstad Härnösand med anknytning till skolmiljö. En ordinär deckare lite lik alla andra svenska deckare knutna till en ort i Sverige. Den handlar bla om mobbning, en lärare i kris och en äldre ensam kvinnas situation. Som glöd blir till aska heter hennes nästa bok som kommit i höst. Har inte läst den.

Jorun Thörrings Glasdockorna utspelas i Tromsö och handlar om en serie otäcka mord på unga flickor. Riktigt spännande och trevligt med den nordnorska miljön. Det är underbart vackert i Tromsö. Kommer ihåg en del av stan sen vår bröllopsresa 1976. Ett av morden i boken sker på tältplatsen vi sov på då (tror jag). Skulle gärna åka dit upp igen.

Nattfåk av Johan Theorin är hans andra deckare eller spänningsroman som det numera heter, som har Öland som miljö. Liksom hans förra Skumtimmen är det karga öländska landskapet och ett hårt lokalt väderfenomen i centrum. Ett par med två barn har köpt en stor förfallen gård som ligger ödsligt belägen vid en fyrplats. De startar en renovering av huset och blir efterhand påverkade av vad som tidigare skett här. Upptakten i Nattfåk och den lite kusliga stämningen fick mig först att tänka på Marie Hermanssons Mannen under trappan. Liksom den är detta en blandning av kriminalhistoria och spökhistoria. Så spännande var den att det blev en sträckläsning.

1 kommentar:

ylva sa...

Hej ! såg att du hade varit inne på min sida.Vilken söt dopmössa till Einar.Själv är jag lite dålig på att läsa kan inte få ro i kroppen då är det mer sticket som "läker" min stress, fast jag har en favorit som jag läser gärna och det är Maa Ramotsve av Alexander Mcall Smith underbar .....långsam och finurlig