lördag 11 oktober 2008

Dotter önskas

Har lyssnat på Katerina Janouchs Dotter önskas. Den väckte många funderingar. Jaget i den är en ung kvinna som under sin första graviditet upptäcker att hon helst vill ha en dotter. Naturligtvis får hon en son och hennes längtan efter dottern fördjupas. Efterhand blir hon besatt över detta att få en dotter och när hennes mamma dessutom avlider hastigt, hamnar hon i en livskris. Att längta efter en dotter är tabubelagt enligt Katerina J. Pojkmammor känner sig inte lika lyckade som de som får flickor, eller allra helst har barn av båda könen. En stor del av boken handlar om detta.
Är det så? Min dotter har sen i somras tre pojkar. Alla tre lika underbara. Klart det skulle vara trevligt med ett flickbarnbarn, men inte istället för Einar. Han är det bästa som tänkas kan. När ett barn väl är fött blir eventuella könsönskningar av underordnad betydelse, tänker jag. Barnen är små personligheter som det är mycket spännande att lära känna.
Undrar om det är vanligt att som i Katerina Janouchs bok, fastna så totalt i längtan efter en flicka, så att den får förnyad kraft och delvis skymmer den lilla pojkbabyn när han föds???

På många håll i världen är det ju tvärtom. Små nyfödda pojkar har ett mycket större värde än flickorna. Många fler flickor än pojkar aborteras.

I Karin Alfredssons 80 grader från Varmvattnet möter man en barfotabarnmorska i Zambia som förlöser kvinnor i sitt torftiga hem men också utför aborter på unga flickor som blivit utnyttjade av män. Hon blir förföljd och kallad häxa. Ellen Elg är en svensk läkare som tillsammans med en kvinnogrupp i Stockholm bistår de utsatta zambianska kvinnorna bla med sjukvårdsmaterial. Detta blir så uppmärksammat av antiabortrörelsen i USA....
Boken är mycket spännande och gripande. Svår att lägga ifrån sig.
Ytterligare en bok om Ellen har kommit ut i höst. Ska absolut läsa den också.

5 kommentarer:

Bloggblad sa...

När jag väntade min första, frågade jag en barnmorska vid ett tillfälle om hon trodde att det var en flicka eller pojke. "Du får hoppas att du får ett barn!" sa hon. Och satte mig på plats. För det är ju så: ett barn är ett barn.

Men jag vet en ung mamma som blev väldigt besviken över att hon fick en pojke... säkert mycket tabubelagt. Min mamma var uppväxt med tanken att pojkar var lite finare att få, men hon ändrade sig på äldre dar som väl var. Både brorsan och jag fick flickor först.

(Och jag är redan hemma - konserten var bara två timmar lång. För kort, tycker jag!)

Eldstickan sa...

Jag fick frågan också om jag hellre velat ha det ena eller det andra könet, men jag har ju en dotter och sen tre söner så jag är nöjd. Huvudsaken är ju att barnen är friska och mår bra! Men hos oss var det nog så att storasyster gärna velat ha en lillasyster men nu älskar hon sina småbröder. På min pappas sida har det alltid varit "finare" att vara flicka. ;o)

doktoranden sa...

Intressanta böcker båda två. Jag ska definitivt läsa dem.

Jag är stolt mamma till två pojkar, men någonstans långt inne finns en liten sorg över en dotter som jag inte kommer att få. Inte så att jag önskar att yngste sonen vore en flicka, nej han är älskad just för den han är. Det är mer en "teoretisk" längtan efter en dotter, om ni förstår vad jag menar.

Alde sa...

Har inte vågat mej på att läsa deckare - inbillar mej att jag ska bli alltför mörkrädd men det är kanske dags att ge sig på en sån. Beställde ett par pocket av Kerstin Ekman idag, som jag inte läst något av heller och det måste man ju...

Koftan blev jättefin och jag gillar namnet Einar, så jättegulligt! Roligt att få läsa lite här igen, du har det så varierande o trevligt på sidan!

Mia sa...

Stolt mamma till tre söner!! Vilken skulle man byta ut. Tanken fanns inte där. Jag har njutit av mina pojkar och gör det fortfarande.
En knepig kommentar fick jag av någon i min närhet när den tredje föddes. "Men det var väl roligt, ändå..."
Nu när jag har tre tonårssöner och den första tog hem en flickvän så dök helt plötsligt nya samtalsämnen upp och det var ju fantastiskt roligt! Det hade jag inte tänkt på! Så nu ser jag fram emot att få döttrar via mina söner och det blir bara mera av allt!!
Bonus!