torsdag 10 juli 2008

Sommarläsning

Jag har läst mindre än vanligt hittills denna sommar, men en del har det ändå blivit;

Håkan Arvidssons Vi som visste allt handlar om vänsterrörelsen i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Den bygger på hans minnen från studentvänstern i Lund. Det har varit en intressant läsning som tagit lång tid. Han skriver lite väl uppstyltat, "träigt" för min smak, särskilt när det gäller sin uppväxt och de egna upplevelserna, men hans politiska analyser flyter bättre. Han gör en hel del intressanta analyser av vad som skedde då för femtio år sedan och hans kritik av vänsterrörelsens ideologi är hård. För mig har läsningen av hans bok inneburit återupplivande av ungdomsminnen av politiska aktiviteter inom främst KU, gamla VPK:s ungdomsförbund men också i solidaritetsrörelser som bla FNL-grupperna och i kvinnorörelsen i först Trollhättan, sen Uppsala och i Göteborg. Det var mycket intensiva år fyllda av möjligheter och framtidstro. Jag har omvärderat en del av ståndpunkterna från den tiden och håller i mycket med Håkan Arvidsson, vänstern hade och har många starka och positiva sidor men mycket kan också ifrågasättas. Boken rekommenderas i första hand till er som var med då, även om den är lite trögläst emellanåt.
Annika Thors Motljus är en nyutkommen roman om en grupp ungdomar som hyr en gammalt pojkhem och bildar ett sommarkollektiv några somrar i slutet av 70-talet. Här finns lite av stämningen från samma epok beskriven. Synd att den manliga huvudpersonen Ronny som senare blir känd filmregissör är en så ointressant figur.
I Maria Svelands Bitterfittan avundas huvudpersonen Sara som är född på 70-talet oss som var unga då. Hon är trött och besviken på kärleken och den bristande jämställdheten hon möter som småbarnsmamma och känner sig som en bitterfitta.
Citat ur boken: "När glappet mellan dagdrömmarna och verkligheten blir för stort, det är då man blir en bitterfitta. Jag försöker kämpa emot men problemet är att det faktiskt finns en hel del anledningar som det inte går att bortse från."
Jag håller med! Har en del erfarenheter som gör att jag skulle kunna skriva Bitterfittan del 2 och också del 3.... Läs boken!
Att föda som en man av Tove Karlsson passar bra att läsa parallellt. Den är en tvärvetenskaplig undersökning av barnafödande i ett könsneutralt perspektiv. Mycket välskriven och lättillgänglig. Tove Karlsson konstaterar att kvinnor fortfarande trots modern teknik förväntas se smärta som naturlig och som något som förstärker den födandes upplevelse av förlossningen. Hon kritiserar den rådande synen på mödraskap och krav som ställs på mödrar som att till varje pris amma sina barn mm. Allt håller jag nog inte med om. Men detta är också en läsvärd bok.

Inga kommentarer: