söndag 11 januari 2015

Läst 2014 del 1

Eftersom det 2014 bara blivit två inlägg här, kan jag nu konstatera att ambitionen att blogga regelbundet totalt misslyckats. Som avrundning och avstamp inför detta nya år får det istället här bli en sammanfattning av vad som blivit läst och stickat.


Först min läsning:
Betydligt färre lästa böcker har det blivit det 2014 jämfört med de senaste åren, 67 böcker totalt jämfört med 118 st år 21012 och 98 st 2013.
Minskningen av antal lästa böcker beror antagligen på att jag läst färre deckare och fler tidskriftsartiklar och tidningar under 2014. I början av året var jag tydligt lästrött en period, läste bara 2 böcker i februari. Den för året nya paddan har också tagit en hel del tid i anspråk. En favoritsysselsättning där är wordfeud, det finns mycket annat också att ägna sig åt som uppkopplad utöver spel, facebook, stickmönster också e-böcker och svt.play.

Årets läsning har varit fylld av många höjdpunkter. 27 av de 67 böckerna har fått ***** i mitt egna bedömningssystem där ***** står för mycket bra och * för urusel.
Här kommer först några av höjdarna:

Kristina Sandbergs Liv till varje pris, tredje delen om Majs liv i Örnsköldsvik som utspelar sig under 50- och 60-talen och avrundas i början på 70-talet såg jag verkligen fram emot när den äntligen kom i september. Extra roligt var det att återigen träffa Kristina när hon presenterade sin bok här på Vängåvans bokhandel i Sundsvall som ju är hennes hemstad. Få bokserier har gripit mig så som böckerna om Maj. Hon är den unga flickan från Östersund som tar jobb på konditori i Örnsköldsvik och oförhappandes finner sig vänta barn med Tomas som både är bra mycket äldre och har en annan klassbakgrund än hon. Maj blir gift, hon föder sitt barn i seriens första del, Att föda ett barn. Hur livet blir för henne som ung mamma och hemmafru får man följa i andra delen, Sörja för de sina. Nu i Liv till varje pris har Maj nått medelåldern och barnen har vuxit upp. Tomas äldre syskon börjar försvinna och tidens förändringar slår hårt mothonom men även Maj och det liv de inrättat sig i. En rolig liten detalj: Tomas har en tid en relation med en kvinna vid sidan av äktenskapet. Hon bor på min gata, i ett av grannhusen! Här bodde också Kristina själv under en del av sin uppväxt.
Kristina Sandbergs böcker har lovordats och mycket välförtjänt fick hon äntligen Augustpriset för Liv till varje pris i höstas och dessutom Moa Martinssonpriset bara härom dagen. Till skillnad från flera recensenter som samtidigt som de rosat böckerna om Maj påpekat att de inte gillar henne som person så är jag mycket förtjust i henne. Hon är för mig så äkta, en genuin representant för sin generations kvinnor. Dessutom påminner hon mycket om min egen mor som var jämnårig med henne. Det känns som att lära känna mor på ett nytt intimare sätt att läsa om Maj. En upplevelse som jag verkar dela med många jämnåriga.
Ja, det har varit både spännande och känslofullt att följa Maj genom hennes vardagliga tillvaro som hemmafru där fokus ofta legat på undanplockning och kakbak och oroliga funderingar kring barn och vad andra ska tycka. Jag är också mycket imponerad av Kristina Sandbergs sätt att skriva och hennes förmåga att gestalta Maj inifrån genom hennes tankeflöde.
Tyvärr fick man bara låna Liv till varje pris i 14 dagar, jag stod först på bibliotekets reservationslista och läste den i ett rasande tempo. Nu väntar jag ivrigt på att den ska komma i pocket (det dröjer nog tyvärr ett tag till) och har under tiden återvänt till Att föda ett barn för en lite långsammare och grundligare omläsning.

Vid sidan av Kristina Sandberg så finns två andra kvinnliga författare som också är uppvuxna i mellersta Norrland bland mina höjdare: Therese Söderlind och Elin Olofsson. Therese Söderlinds Vägen mot Bålberget läste jag första gången redan på våren 2013 när den var ny, också den alldeles för snabbt. Vägen mot Bålberget, som också utspelar sig i Ångermanland, är uppbyggd kring en familj och en trakts historia med nedslag i fyra sekler. I centrum står den största massavrättningen i det civila Sveriges historia 1675 då 65 kvinnor brändes på bål efter att de dömts för att ha utövat trolldom. Mycket gripande och spännande läsning, men lite svårt att hålla isär alla personer i de historiska avsnittena. Tack vare att vi skulle läsa den i en av bokcirklarna jag ingår i fick jag min läsupplevelse fördjupad. Gjorde då också ett släktträd över alla personer i boken för att underlätta för oss att samtala kring den.

Elin Olofsson kommer från Offerdal i Jämtland och har både i sin debutbok Då tänker jag på Sigrid och den för 2014 nya boken Till flickorna i sjön förlagt handlingen till sin hembygd. Hanna i den första boken bryter upp från ett uppvarvat storstadsliv, hon återvänder till Jämtland och bosätter sig i släktens gamla gård. Hon möter sina kvarvarande släktingars tystnad som andas uppgivenhet och förbittring och börjar efter att ha besökt sin dementa farmor på sjukhemmet efter vad som hänt under årens lopp. Även Då tänker jag på Sigrid har jag läst två gånger först på egen hand och sen i bokcirkeln. Vi läste den i samband med att Elin Olofsson skulle komma till Sundsvall för en författarföreläsning och hann också med en kort fikastund med henne. Roligt!
Både Då tänker jag på Sigrid och Till flickorna i sjön är förhållandevis korta romaner. Till flickorna i sjön utspelar sig till stor del i Östersund och handlar också den om hur det förflutna tränger sig på i nutiden.



2 kommentarer:

Unknown sa...

Trevligt att du bloggar igen. Intressant om särskilt Elin Olofssons böcker. De ska läsa. Väntar fortfarande på Kristina Sandbergs senaste. Lång kö.
Anja

Anja sa...

Det var jag som skrev kommentaren ovan.
Anja