tisdag 31 januari 2012

Det var inte jag av Kjell Johanssonär en suggestiv och smärtsam epilog till hans trilogi med samlingsnamnet ”De utsatta”. Boken handlar om de skuggor en utsatt barndom kastar långt senare i livet.  I den första boken, Huset vid flon berättades om syskonen Eva och Einars otrygga uppväxt i Midsommarkransen, med en pappa som lovar mycket och skapar stora förhoppningar men som till vardags super och sviker, slår sin fru och rymmer. Tack vare mamman som håller ihop hemmet, som sliter men läser klarar de sig vidare, de fortsätter studera och gör en klassresa till ett medelklassliv som vuxna. Det går bra för Einar men mer haltande för Eva. Som vuxen drabbas hon av psykisk sjukdom och missbruk. I Sjön utan namn får man följa hennes försök att hitta sina sammanhang. Hon reser på besök till de släktingar som finns kvar i Värmland och möter kusiner som lever ett utanförliv i samhällets utkant som påminner om hennes uppväxtår.  
I Det var inte jag möter läsaren åter Eva. Hon har fortsatt sin kontakt med Axel, en av de värmländska kusinerna och lyckats övertala honom att komma till henne i Stockholm. Han kommer och de lever en kort tid tillsammans till hennes stora lycka. När han blir hemkallad för att en bror blivit sjuk blir hon förtvivlad och tappar efterhand fotfästet. Hon försöker förstå vad som hände under uppväxtåren och beställer den akt som barnavårdsnämnden upprättat över henne och Einar. De minnen och mönster som läsningen väcker tillsammans med saknaden efter Axel och press i arbetet som lärare klarar hon inte att härbärgera. Kjell Johansson gör en stark beskrivning av det sociala arvets destruktiva krafter när han mycket skickligt gestaltar hur hennes gränser mellan verklighet och inbillning suddas ut.. Eva är märkt av sin barndoms överlevnadsstrategi att antingen tiga eller ljuga och avvisar av rädsla för att bli blottad och utelämnad den terapi som hennes läkare envist erbjuder henne.  Det var inte jag upplevde jag som en skakande och mycket berörande läsning. *****

Det var inte jag

De utsatta finns sen i höstas utgivna i en samlingsvolym i pocket. Utöver Huset vid flon och Sjön utan namn ingår också Rummet under golvet.

Inga kommentarer: