fredag 5 juni 2009

Läst i maj del 2

Allra först: under veckan som gått har jag fått det sista paketet i Pocketbyte mini. Stenkällan av Eliot Pattison en tjock kriminalroman som jag varken läst eller ens sett. Den verkar utspela sig i Tibet. Stort tack kära bokbyteskompis, du har lyckats göra mig nyfiken igen! Ännu en sommarbok.

Fyra böcker till blev lästa i maj:
Fredrik Sjöbergs Flugfällan som legat länge i högen av olästa böcker. Den handlar om samlande och katalogiserande främst om författaren själv som är en inbiten samlare av blomflugor på Rådmanö. I insamlandet använder han sig av en flugfångare som tydligen känd av insektssamlare. Den konstruerades av upptäcktsresanden och insektskännaren René Malaise (faktiskt svensk trots namnet) som totalt fallit ut ur historien. Han levde 1892-1978, ett mycket spännande liv efter vad som berättas i boken.
Riktigt intressant berättande, en bok jag tror många gillar även om man inte väljer den utan att ha fått den rekommenderad.

Ingrid Hedström, även hon journalist på DN, har skrivit Lärarinnan i Villette. En deckare som utspelar sig i Belgien i en fiktiv stad. Spännande javisst, men lite för småputtrig för min smak.

Carl-Henning Wijkmark fick Augustpriset för ett par år sen för Stundande natten. Den har jag lyssnat på. En komprimerad historia om en mans sista tid i livet, den utspelar sig i en sjukhussal kring ett stilla liv som patient med mycket få kontakter med omvärlden. Dyster och naket sorgesam berättelse som passade bra att lyssna på.

Sen lyckades jag hitta Bodil Malmstens Sista boken från Finistere på bibblan. Henne skulle jag också gärna lyssnat på, tycker verkligen om hennes uppläsningar av sina böcker. Att läsa henne kan ibland bli lite tradigt. Så tyckte jag i början av boken. Men ändrade uppfattning och tyckte formen stämde väl överens med innehållet efterhand. Också detta är en sorglig bok, som handlar om hennes uppbrott från Finistere och flytt till en stad nära Nantes. Det är svårt att förstå varför hon säljer sitt älskade hus och köper en slarvigt renoverad lägenhet. Hon förklarar sig inte utan beskriver det hela som en naturkatastrof och det leder till en stor kris. Jag tycker särskilt mycket om slutet.

Kylan håller i sig, inget balkongväder precis. Har tittat på ett reportage om Lennart Hellsing ikväll. Han fyller 90 idag! Vilken fantastisk man! Hans berättelser, ramsor och inte minst sånger har följt mig i drygt 50 år. Är fortfarande lika förtjust. Började samla på hans böcker för några år sen utan att förvänta mig att få tag på mer en spridda delar. Han är ju så otroligt produktiv.

2 kommentarer:

Bibblostick sa...

Åh, Flugfällan är en av mina favoriter. Jag älskar Fredrik Sjöbergs språk.

doktoranden sa...

Vad roligt att du blir nyfiken på boken! Jag tyckte mycket om den och hoppas att du får många sköna lästimmar i sommar.