tisdag 24 mars 2009

Senast läst

1222 över havet av Anne Holt, hennes senaste deckare, reserverade jag redan före jul på bibblan, men fick stå ovanligt länge i kön. Den hade fått minst sagt blandade kommentarer från de bokbloggare jag följer, både ros och ris. Denna gång befinner sig Hanne Wilhelmsen som numera slutat arbeta som polis på tåget mellan Oslo och Bergen. Mitt uppe på fjället i väglöst land sker en tågolycka. Alla passagerare blir evakuerade till ett närbeläget fjällhotell. Det blåser upp till hård storm och hotellet blir totalt isolerat från omvärlden. I denna slutna miljö sker sen det ena dödsfallet efter det andra. Hanne W blir indragen mot sin vilja. En lite krystad berättelse kanske men välskriven och spännande. Upptäckte att jag måste ha missat minst ett par av de tidigare böckerna om Hanne W. Det är inte alltid lätt att hålla reda på alla delar i produktiva deckarförfattares serier utan det blir lite rörigt. Trots det fick 1222 över havet klart tummen upp.



Per Petterssons Ut och stjäla hästar är även det en norsk berättelse. Den utspelar sig i gränstrakterna mot Värmland/Dalarna. Trond, en äldre man, har återvänt till bygden där han vistades som tonåring efter kriget och har skaffat sig ett ensligt torp. Minnen från den tiden och från krigsåren dyker upp och han stöter ihop med en bekant person. Detta är en stilla, lågmält spännande berättelse om dåtid, vad som egentligen hände och nutid. Lite påminner den om Berlinerpopplarna.



Du ska vara spännande och varm av Anna Bengtsson handlar om en medelålders kvinnas dejtingäventyr på nätet. Anna Bengtsson har tidigare givit ut barnböcker. I denna finns också hennes egna illustrationer. Det är en snabbläst och småtrevlig bok om funderingar kring dejtingsajter och möten irl. Råkade samtidigt se en svensk långfilm sent en kväll på samma tema. (Kommer inte ihåg vad den heter, det var ett par veckor sen). Även den helt ok. Har själv länge tänkt att pröva nätdejting. Det vardagliga livet vimlar ju inte att intressanta ensamma män alls i samma utsträckning som kvinnor. Men blev lite avskräckt av både boken och filmen. Tror inte jag har uthållighet och tålamod att pröva mig fram så som här beskrivs...



Människohamn av John Ajvide Lindqvist började jag läsa med en viss tvekan. Hanteringen av odöda tyckte jag var så otäck att det fick räcka. Men sen, efter att åter ha läst bloggkommentarer, blev jag ändå nyfiken på Människohamn. Berättelsen utspelar sig i Stockholms skärgård på en enslig ö. Liksom i Johan Theorins bok Nattfåk försvinner en liten flicka på ett mystiskt sätt. En riktigt spännande och delvis mycket kuslig berättelse, som krävde sträckläsning följer sen. Bra, mer "lagom" spänning än i Hanteringen av odöda, men jag kommer nog inte att vilja se den filmatiserad. Låt den rätte komma in har jag varken läst eller sett som film, inte än.

1 kommentar:

Ina sa...

jag gillade människohamn, den var något annorlunda och läskig. Men svårförklarlig...