lördag 21 april 2012

till minne av Siri

Att Strindberg firas i år är omöjligt att undgå. Den 14 maj är det 100 år sen han dog. Idag den 21 april är det 100 år sen Siri von Essen, hans första fru dog. Inte en rad i DN:s litteraturdel om det idag! Mycket som Strindberg skrev kretsar kring Siri, få kvinnor har blivit lika uthängd och avklädd av sin make i litteraturen som hon. Först nu med Siri av Lena Einhorn har Augusts bild fått ett komplement. Just nu visas P-O Enqvists och Kjell Gredes TV-serie om Strindbergs liv på söndagskvällarna. Jag känner mig mycket tveksam till den bild som där ges av Siri, i del 2 som visades förra söndagen framstår hon (Stina Ekblad) som berusad tidigt på dagen vid ett par tillfällen under exilåren i Schweitz och Frankrike. Undrar just vilken grund det finns till denna gestaltning?
Just nu ligger En dåres försvarstal på nattduksbordet. Måste ju läsa den också efter Siri.
Skall dricka ett glas vin ikväll till minne av Siri von Essen som trots att hon misstänkliggjordes, hånades och förföljdes både officiellt och mer enskilt av sin fd make men ändå tog väl hand om och försörjde sina barn under små omständigheter.

 

1 kommentar:

doktoranden sa...

Vad kul att du också intresserar dig för Siri! Jag håller just nu på med En dåres försvarstal. Mycket intressant bok. Du får skriva vad du tycker om den, så kan vi diskutera här. :)