måndag 30 april 2012

Kultur i blandade former

Valborgsmässoafton och äntligen vår! Jag sitter på balkongen och njuter av värmen i luften och den allra första grönskan och tänker tillbaka på aprils alla kulturupplevelser.
Först Stockholmsresa veckan innan påsk med både utställningar och teaterbesök; Ai Weiweis utställning i frihamnen och  Eija-Liisa Ahtilas filmiska installationer Parallella världar på Moderna, Till Damaskus på Dramaten och Onkel Vanja på Stadsteatern. Hemma i Sundsvall intim och nostalgisk grekisk konsert med Taximi på Almania, en storslagen kväll med Nordiska kammarorkestern där sopransolisten Susanna Andersson framförde Benjamin Brittens tonsättning av Rimbauds Les illuminations, en berörande folkmusikföreställning "Himmelskt folk(ligt) och livets alla små mirakel" med musiker, kör och dansare i kyrkan (Swings spelstuga, Ceciliae vokalensemble och Kerstin Meurling), ännu en fantastisk musikkväll denna gång med Nordiska kammarensemblen och slutligen sista föreställningen av Teater Västernorrlands både vemodiga och roliga pjäs om Norrland "Ljusets hastighet".
En trevlig författarkväll på Kulturmagasinet med Elisabeth Rynell (som bla skrivit Hohaj) och en kul söndagseftermiddag med rubriken "Tantologi" där Eva Söderberg som är litteraturvetare på Mittuniversitetet föreläste om tanter. Tantologi kan uttydas som läran om tanter och som tant-antologi. En sån tvärvetenskaplig (t)antologi har just utkommit där Eva är en av författarna. "Tanten, vem är hon?" heter den och ser mycket intressant ut, jag beställde den genast och har hittills bara hunnit bläddra i den.
Båda läsecirklarna har haft sammankomster. Lästanterna träffades kring Emma & Uno av Märta Tikkanen och Läsecirkeln på biblioteket diskuterade Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande av den unga kinesiskan Xiaolu Guo. Och en radda stickcaféer förstås! Både Mittmaskan och stickcaféet på Café Basilika och cafét hos Cinas garn. Dessutom en mycket trevlig stick-workshop anordnad av Cina med Visa Lisa kring stickning på engelska och inspiration och praktiska tips.
Och som vanligt körkvällar med Mousiké när vi sjungit vårsånger och spelkvällar med Gun-Britt å dom som spelar folkmusik.
En riktigt härlig månad att minnas, det gjorde faktiskt inte så mycket att vädret var uselt!

Workshop med Visa Lisa

Inga kommentarer: