tisdag 8 december 2009

Mörka dagar

Det blir en hel del stickat och läst dessa mörka dagar. Har stickat en mössa till min syster, en tröja till Einar, virkat vantar i Noro och virkat Queen Mudds stjärnväska. Men det är alldeles för mörkt för att fota med min kamera. Ännu har inte solen visat sig i december och den var ju också sällsynt i november. Utan sol och snö är den här årstiden tröstlös.

Har ägnat mig åt att skriva göra-listor. Brukar alltid göra en del listor men i december blir det alltid flest. Allt från veckans göromål, till baklista, till julklapps och presentlistor, städlista, intressanta böcker att läsa framöver, julkortslista, stickufon och fiollåtar att öva på (det sista gör jag väldigt sällan). Gillar att stryka saker på listorna.
Idag har jag strukit "åka till Birsta (köpcentrum utanför stan) och handla present" till Olle som fyller 11 år på fredag. Detta jätteutbud av prylar som vi skall fås att känna behov av. Jag blir bara trött och varm av köpcentran och gallerior och tappar all lust att handla på såna ställen.

Läser just nu Peter Englunds senaste bok Stridens skönhet och sorg varvat med Knit two av Kate Jacobs, uppföljaren till A friday night knitting club. Peter Englund skriver om första världskriget sett ur nitton vanliga människors perspektiv. Vanliga människor irl, inte fantasiprodukter. Mycket intressant läsning. Trevligt att boken är härligt tjock.
Kate Jacobs bok är småputtrig. Tror inte jag skulle gilla den i översättning, men på amerikanska är det trevlig feelgood-läsning.

Senast läst är två svenska romaner;
Audreyflickorna av Monika Björk och Syndafall i Windslow av David Lagercrantz. I Audreyflickorna har sex kvinnor, journalistkollegor som hållit ihop sen 70-talet åkt ut till en ö för att umgås och må bra tillsammans. Men allt blir inte riktigt som de tänkt det. Upplevde det som en flamsig och tramsig berättelse som jag lika gärna kunde varit utan.
David Lagercrantz berättelse har deckarstuk. Men visade sig vara bra mycket intressantare än de flesta deckare är. Den utspelas i början av 50-talet. En ung uttråkad kriminalare utreder ett troligt självmord. Det visar sig att den avlidne var en mycket märklig och fascinerande person som var en av skaparna av datorn och som också spelade en avgörande roll för England under andra världskriget. Mycket läsvärd.

1 kommentar:

Carina sa...

Är väldigt nyfiken på vad du kommer att tycka om Kate Jacobs andra bok. Jag har inte läst den men däremot läste jag nummer ett. Det var ju många som inte gilladen den, men det gjorde jag.