lördag 7 februari 2015

Läst 2014 del 6

Färre deckare blev det än tidigare år. Faktiskt bara två under våren; Glasverandan av Ann Cleeves. Tidigare har jag läst hennes fyra deckare kopplade till färger och årstider som utspelar sig på Shetlandsöarna och var en riktigt intressant läsning utifrån framför allt miljön. Dessutom  aktuella just nu eftersom Shetland, deckarserien som går på TV1 på fredagskvällarna bygger på dem.
Glasverandan ingår i en serie med en överviktig kvinnlig kommissarie i Nordengland som huvudperson. Hittills finns tre delar översatta. Den här delen handlar om en skrivarkurs.
Ian Rankins En annan mans grav utspelar sig inte alltför långt därifrån, i Skottland. Rankins kriminalkommissarie John Rebus har i denna bok gått i pension från polismyndigheten i Edinburgh  men arbetar kvar som civilanställd med cold cases. Fallet som han hamnar i för honom till Skottlands nordliga delar. Spännande! Jag gillar verkligen Ian Rankins deckare.
Cilla och Rolf Börjlind som bl.a. skrivit manus till en lång rad Beck-filmer, skriver numera spänningsdeckare a la Sjöwall Wahlöö och Mankell. Springfloden och Den tredje rösten läste jag i somras. Tillräckligt välskrivna och lagom spännande men lite för mycket drag av att vara filmmanus är min bedömning av de båda böckerna. Under hösten blev det sen ytterligare tre svenska deckare. Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen ingår i en serie som utgår från Hammarby polisstation på Söder i Stockholm och de poliser som jobbar där. Det är den enda svenska deckarserie som jag för tillfället försöker följa utöver de böcker Åsa Larsson och Åke Edwardson skriver.
Flertalet svenska deckare under senare år är anknutna till en ort. Från Mankells Ystad till Läckbergs Fjällbacka, Jungstedts och Janssons Gotland, Larssons Kiruna, Moströms Sundsvall osv. Isvittring av Solveig Vidarsdotter utspelas i Gäddede i norra Jämtland. Miljön är spännande men tyvärr är det ingen bra berättelse. Betydligt mer intressant och spännande och bättre skriven fann jag däremot arkeologen Anna Lihammers debut som deckarförfattare Medan mörkret föll som handlar om 30-talets mörklagda historia. En fiktiv mordhistoria där en man hittas mördad på anatomiska institutionen i Uppsala blandas med verkliga händelser. Den rekommenderas också!

1 kommentar:

Carina sa...

Nu har jag lämnat mitt aktiva politikerliv. Trodde att jag skulle få ett lugnare liv på det viset men jag har inte kommit dit ännu. Men det kommer väl. En tanke jag hade var att jag skulle få tid och energi att börja läsa böcker igen. Håll tummarna för mig.