måndag 9 juli 2012

Pågående

Åter en grå dag med en del regn. När man är hemma gör det faktiskt inte så mycket. Här i Sundsvall har faktiskt vädret hittills i sommar varit helt okej för min del. En del regnande men också mycket sol. I förra veckan dessutom några dagar med högsommarvärme och även varma kvällar.
Istället för att backa tillbaka till listan på tidigare läst och stickat och pricka av där kommer här en sammanställning av det som är pågående. Jag håller alltid på med flera parallella läsningar och stickningar. Vad gäller böcker så är det för tillfället ovanligt många till och med för mig:
* Agaat av Marlene van Niekerk som utspelar sig i Sydafrika och handlar om förhållandet mellan den äldre lantbrukarhustrun Milla som är förlamad i ALS och Agaat den unga svarta kvinna som växt upp i familjen och nu sköter henne. Den är precis lika stark och gripande som jag föreställt mig men den går dels därför inte att sträckläsa dels också för att den är så stor och tung.
* Causa Mortis av Elias Palm är en spänningsroman, den andra delen om rättsläkare Ella Andersson. Liksom sin huvudperson är Elias Palm själv rättsläkare. Jag har nyligen sträckläst Corpus Delicti den första boken om Ella Andersson som till stor del är en initierad och pedagogisk reportageberättelse om rättsläkares arbetssituation med en anknytande mordhistoria. Rätt intressant läsning även om gestaltningen av främst huvudpersonen lämnade en del att önska.
* Korparna av Thomas Bannerhed, förra årets August-vinnare har stått och väntat i bokhyllan ett tag. Det är en mycket känslofull nära skildring av den 12:åriga Klas som lever med en exentrisk pappa och sliten mamma på ett småbruk i Småland. Jättefina naturskildringar och fågelbeskrivningar. Den läser jag också långsammare än vanligt för att njuta.
* En diktsamling av Lina Ekdahl som ser ut som en av Konsums blå vita produkter från 1980-talet. Blev varse henne i radions Biblioteket i våras. Jättebra vassa dikter! Hennes dikter sätter ord på och kompletterar Liv Strömqvists serier.
* Linn Ullmanns Det dyrbara är sommarens följetong i DN. Ett familjedrama där en barnflicka hittats död efter att ha varit försvunnen länge. Lite rörigt att hålla ihop berättelsen genom dagligt snuttläsande.
* Stryparen av Jonas Moström är sommarföljetong i Sundsvalls Tidning. Den senaste i en lång rad av hans deckarserie som utspelar sig i Sundsvall med anknytning till sjukhuset och läkaren Erik och kriminalaren Johan som huvudpersoner . En av hans sämre tycker jag efter 17 avsnitt lästa.
* Som radioföljetong pågår Marie Hermanssons Himmelsdalen som handlar om Daniel som hälsar på sin tvillingbror som vistas på en rehabiliteringsklinik i en isolerad trakt i Schweits och blir övertalad att byta plats med sin bror under några dagar. Förstod när den kom ut att det skulle vara en hemsk berättelse och hade inte tänkt läsa den därför. Men kunde inte låta bli att lyssna på de första avsnitten när den dök upp i radion. Ja det är en obehaglig berättelse men både intressant och spännande.
* Ännu en "lyssningsläsning" är Till offer åt Molok av Åsa Larsson i hennes egen uppläsning. Liksom i hennes tidigare deckare får man följa juristen Rebecka Martinsson som nu bosatt sig i sin farmors hus i Kurravaara utanför Kiruna. Berättelsen startar mycket starkt med en björnjakt. Parallellt med den nutida mordhistorien och Rebeckas problem på arbetet berättas en historia från 1900-talets första år som utspelas i nybyggarsamhället Kiruna kring gruvdisponenten Hjalmar Lundbom. Mycket spännande och intressant är också denna lyssning med ett extra plus för Åsa Larssons uppläsning.

Lika många stickningar som böcker har jag inte på gång, bara fyra som är aktiva:
Först och främst det Geilska Rundstykket. Har stickat intensivt på den i ett par veckor och har nu bara nedre delen på bakstycket och ärmarna kvar.Den senaste veckan när Gratitude-sjalen blev klar, har den istället  fått sällskap av först Fellowship, sen ännu ett par muddar och sen i förrgår av en babykofta.

Gratitude i ull från Ateljé Norrgården

starten på Fellowship, en sjal i Sagan om ringen-anda

mudd i trefärgad prick
babykofta i Zauberball o Fabel
Till sist nya garner som jag inte kunde motstå när Mittmaskan hade stickcafé hemma hos Maria med Garnkorgen i källaren förra onsdagen när Gatufesten tog över Sundsvalls centrum.

I inköpet ingick också ett par häften från Sandnes och Zauberball-nystanet  från  bilden ovan
Stickcaféet flyttar på onsdag (11 juli) till Wayne's Coffee på Storgatan som vi brukar göra på sommaren.

Inga kommentarer: