måndag 2 augusti 2010

Läst i juni del 2

Vanessa och Virginia av Susan Sellers är en skönlitterär berättelse baserad på systrarna Vanessa Bells och Virginia Wolfs liv. Vilken tur att jag just läst Ingela Linds Leka med modernismen om Bloomsburygruppen där systrarna ingick. Utan den skulle det ha varit svårt att hänga med och förstå både de inbördes relationerna mellan alla personer som nämns i berättelsen liksom en hel del företeelser och syftningar som bara flyktigt beskrivs och förklaras.

I Arseniktornet utgår Anne B Ragde från sin mammas och morföräldrars historia. Hennes morfar var porslinsmålare i Köpenhamn och hennes mormor revyartist som längtade tillbaka ut till artistlivet och drömmen hon hade om berömmelse när hon blev gravid. Bra berättande men inte alls lika medryckande som Berlinerpopplarna var.

Kanadensiska Alice Munro är en novellmästare. En av hennes novellsamlingar som finns på svenska (också i pocket) är Kärlek, vänskap, hat. Hon skriver om kvinnor ofta är det starka kvinnor i utsatta lägen som lever i någon avkrok i Canada. Ibland bara en kort omvälvande episod i deras liv. Alla noveller är som förtätade romaner som spelas upp som filmatiska scener. Henne skall jag absolut läsa mer av.

Av Sofi Oksanens Utrensning blev jag djupt berörd. Den utspelas i Estland i nutid samt under kriget och efterkrigsåren. En gammal kvinna som lever isolerat hittar en utarmad ung flicka utanför sitt hus. Flickan är misshandlad och verkar vara på flykt. Berättelsen handlar om Estland under Sovjettiden, om kärlek och angiveri och svek. Om utsatthet både då och även nu. Mycket välskriven och andlös. Inte undra på att den rosats och att Sofi Oksanen som inte är mer än drygt 30 har fått flera stora litteraturpris. Nu ligger hennes debutroman Stalins kossor och väntar i min bokhög.

Till sist Att nudda vid botten av Sally Brampton. En personlig berättelse om depression som jag hittade bland nya böcker på biblioteket. En mycket självutlämnande bok av en engelsk skribent tydligen känd i modevärlden (inte av mig) men helt klart läsvärd.

Inga kommentarer: