måndag 30 november 2009

Höjdarläsning

Det är kanske inte en passande beskrivning av Karin Johannissons Melankoliska rum som handlar "om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid". Det citerade är bokens undertitel. En mycket intressant läsning om hur melankolin och andra närbesläktade diagnosers historia. Hur symptomen förändrats i olika tidsepoker och även dess kulturella status. Karin Johannisson ger en inträngande genomgång, hennes stora vetande är imponerande. Hon skriver också medryckande och lättillgängligt utan att tappa skärpa och stringens. Idéhistoria när den är som allra bäst. Boken har legat på mitt nattygsbord i flera månader, har läst en bit på kvällarna. Idéhistoria läses bäst i små avsnitt med penna i handen för understrykningar och återkommande studie av källförteckningen. En måstebok för alla som är intresserade av kropp och själ kopplat till kultur och samhälle. Hon borde fått Augustpriset för boken. Även om Brutus Östlings fågelbok också verkar vara en värdig vinnare.


Carsten Jensens Vi, de drunknade är en tjock kollektivroman om invånarna i den lilla staden Marstal i södra Danmark från 1848 till andra världskrigets slut. Den har jag intensivläst under dygnets alla timmar. Här är havet i centrum, sjömän ute på båtar under krig och fred. Ofta under förfärliga förhållanden. Mycket spänning, fantastiska äventyr, kärlek och sorg.

1 kommentar:

Carina sa...

Hur mås det hos dig då? Här går livet vidare, upp och ner. Går och glädjer mig åt tanken att vi ska åka till Grötö tillsammans. Nu är vi snart på rätt sida om årsskiftet i alla fall.