fredag 28 mars 2008

UFOs




Här kommer bilder på mina ufo:n. Tack Ilsefin för din stickförkortningslista! Har stickat på linnet de senaste dagarna och är inne på bakstycket nu. Det är trevligt att sticka i lin. Jag gillar verkligen de ganska nyköpta Addi Lacestickorna. Linnet skall ha spets både vid ärmhålen och nederst samt en virkad kant runt halsen innan det är klart.
Den gröna bomullströjan har jag tänkt skall bli färdig i helgen. Sydde genast i den färdiga ärmen när den var klar tidigare i veckan för att kunna prova. Nu återstår bara den andra ärmen. Muskat och stickor 4.5 är grövre än jag brukar använda, men så går det fortare än vanligt också.

Detta är ett gammalt ufo, som för tillfället ligger i träda. Det är en brudkofta ur den underbara boken Dikt i maskor som jag stickar till min dotter. Hon har valt garn (Drops Alpaca) och färgställning. Modellen är egen, efter hennes mått. Den är ganska taijt och lite orolig är jag för att den blir för liten. Just nu är den det, eftersom hon är gravid. Babyn kommer i sommar, så tills vidare får tröjan ligga.
Norska mönstrade tröjor har varit mitt specialområde från 60- och 70-talen. I Trollhättan där jag växte upp fanns en norsk garnaffär "Peer Gynt-boden". Mor stickade norska tröjor till min syster och mig. Jag minns fortfarande hur orolig hon var när hon skulle klippa i det stickade första gången. Tröjor, mössor och vantar, mest tröjor stickade jag i mängder. Mest i Peer Gynt men ibland tröjor i bomull och andra ullsorter. Problemet med ulltröjorna är, att de förutom att de är outslitliga, så är de för tjocka. Nu efter upptäckten av alla nya fina garner och mötet med såväl schalar som muddar och sockor, har jag hamnat i en ny stickboom.

onsdag 26 mars 2008

Långa parrelationer

Under påskdagarna har jag avslutat två romaner som beskriver långa relationer. Peter Kihlgårds Kicki och Lasse utspelar sig i Stockholm och startar i nutid, för att sen göra hopp tillbaka i Kickis och Lasses gemensamma värld. Den avslutas med att de träffas första gången som unga på 70-talet. Berättelsen hoppar fram och tillbaka sedd ur bådas perspektiv. Förhållandet har sina uppgångar och nedgångar. Man befinner sig väldigt nära både Kicki och Lasse. Boken har fått fina recentioner och funnits på DN:s topp 10-lista ett långt tag tidigare i år. Jag gillar Peter Kihlgårds sätt att skriva.
Ett amatöräktenskap av Anne Tyler har jag lyssnat på och stickat till. Här beskrivs Michael och Paulines livslånga relation på ett för mig typiskt amerikanskt sätt. Dvs mångordigt beskrivande av vardagligt liv, som om allt måste med även om långa beskrivningar och händelseförlopp inte alls för berättelsen framåt. Historien börjar med de båda huvudpersonernas möte den dag då Japan anföll Pearl Harbor 1942 och slutar när Michael är drygt 80. Man får följa hela familjen, föräldrarna och efterhand också barnen, turas om att vara berättarjaget. Pauline och Michael är mycket olika varandra och äktenskapet blir stormigt. De hanterar det som sker vilset och valhänt, ja "amatörmässigt" kan man säga. Gillar du långa pratiga berättelser kan den vara läsvärd.

måndag 24 mars 2008

Summering av påsken










Påskdagarna är över. Här har jag suttit mest hela tiden, stickat och lyssnat på talbok eller tittat på TV. Har mest stickat på linlinnet och lite på den gröna bomullskoftan. Bilden på linnet är från i förrgår. Nu är framstycket klart. Det är Barbros, inte Mariannes mönster som jag använder.


Sen har vardagsgöromålen tagit en hel del tid. Tack Erica för besök och hjälp. Solen har lyst över Sundsvall hela påsken. På Södra Berget, som man ser från mitt vardagsrum, har det enligt rapport varit ypperligt skidföre. Min dotter med familj har varit i Vemdalen och åkt skidor. Nästa år är det min tur. Jag älskar skidåkning.

fredag 21 mars 2008

Senast läst

Tre ganska nylästa böcker:
Dalziels död av Reginald Hill som är en del i en lång serie om ett par poliser i mellersta England. Som deckare är den klart läsvärd.
Lasermannen av Gellert Tamas har stått länge i bokhyllan och väntat. Det är en verklighetsbaserad skildring av Sverige i början av 1990-talet. Spännande som en av Stig Larssons deckare och på sitt sätt hemskare, eftersom allt detta hänt här i Sverige. Märkligt tycker jag det är att så här nära efter, bara 15 år sen, läsa om något som man upplevt och minns mycket av, men mest i spridda delar. Gellert Tamas har lagt ner ett jättejobb på sin bok. Han är den ende som Stig Ausonios dvs Lasermannen har talat med mer ingående med. Till boken finns en flera sidorlång lista med referenser. Läs den, även om du såg TV-serien!
Merete Mazzarellas bok Den goda beröringen är ett interlektuellt och personligt reflekterande om kropp, hälsa, vård och litteratur. Och om kommunikation och samtal mellan patient och läkare. Också den läsvärd. Jag gillar hennes funderande och resonerande stil med massor av hänvisningar till såväl skönlitteratur och forskning, som olika bekanta och hennes egna "sunda förnuft". Hon skriver i tydlig finlandssvensk stil. Också det är trevligt.

onsdag 19 mars 2008

Korviga muddar



Korvstickningen var jätterolig och gick snabbt. Resultatet gillar jag. Har stickat dem i Merinosilk på stickor 2.25. Tack Ilsefin för mönstret!

Med foten i vädret



Här sitter jag med foten på min största kudde och pustar. I måndags blev foten opererad i Umeå. Efter två års trassel och ointresse från ortopeden i Sundsvall, blev jag tagen på allvar på Norrlands Universitetssjukhus och behövde "bara" vänta 9 månader i operationskön. Men nu är det gjort! Foten har fått en stor Monkey-socka i Regia. Monkey var ett mönster i min smak, roligt att sticka. De närmsta två veckorna får foten inte belastas, det hade jag inte räknat med. Att hoppa på kryckor enbent är minst sagt jobbigt. Har träningsverk i både armar och ben nu andra dagen, trots ett par månaders styrketräning. Det kommer att bli stickning och läsning på heltid. Tur att jag har så mycket nytt garn, tre nya talböcker från biblioteket och en hög olästa böcker. Ni som bor i Sundsvall får gärna komma på besök, gärna med stickning.

söndag 16 mars 2008

Nya garner och böcker



















Här är alla nya fina garner inköpta på Nysta, Marias garn, Anntorps väv och en affär till som jag glömt namnet på:


  • Två härvor Evilla som skall bli schalar, tror jag. I grönt och lila.

  • Blått silke/merino som kommer från Nya Zealand och skall bli en väst.

  • Lite blandade stickor och två nystan Regia bambu som skall bli sockar.

  • Tre härvor lin, Kalinka, som skall bli ett linne, som jag hittat på värmländska Mariannes blogg, och en härva tunnt handfärgat garn.

Har påbörjat linnet som är stickat på tvären. Ett roligt mönster med många vändningar. Skoj!

Böckerna har jag skickat efter från adlibris. Det skall bli kul att läsa en stickningsdeckare. Jag återkommer med recention framöver.





fredag 14 mars 2008

Nymåne av Diana Abu-Jaber

Har lyssnat (och stickat) mer än jag läst de senaste dagarna. 12 CD-skivor om kärleken mellan Sirine som är kock på en arabisk restaurang och Hamid (uttalas med ch-ljud, inte h i Anders Ekborgs uppläsning), som kommer från Irak. Restaurangen ligger i Los Angeles' universitetskvarter. Berättelsen är fylld av starka känslor och många dofter från olika maträtter som Sirene lagar till. Där finns också en lång saga som berättas parallellt med handlingen. Det var en bok som jag tyckte mycket om att lyssna på och sticka till. Till sista skivan började jag sticka ett linne i det nyinköpta lingarnet från Stockholm efter att ha nystat upp den första härvan på den nyinköpta nystmaskinen.
Imorgon blir det extra stickträff på Norra Berget eftersom stickföreningen från Örnsköldsvik kommer på besök.

tisdag 11 mars 2008

Stockholmsresa










Dagarna går, utan att något blir skrivet här. Det är gråväder i Sundsvall, bergen har försvunnit in i dimman. Mitt på dan försvann nästan hela stan. Har fört över bilder från förra veckans resa till Stockholm med Åsa, min dotter och Nisse, mitt ena barnbarn. Nisse går i förskoleklass, han hade sitt första sportlov och eftersom hans storebror Olle i våras for till Stockholm med sin mamma, var det nu Nisses tur. I tre dagar var vi borta och hann med både Junibacken och Naturhistoriska, lite Gamla stan och Södermalm. Dessutom gjorde jag totalt fyra garnaffärsbesök och köpte ung dubbelt så mycket garn som jag tänkt. Oj, oj vilka underbara garner det finns! Vilken sticklust man får! Sen vi kom hem har garnerna fått ligga framme i vardagsrummet som bordsdekoration, än har jag inte börjat använda något av dem. Inser att jag behöver en nystare, eftersom nästan allt garn är i härvor. Foto kommer imorgon.


Sportlovsveckan avslutades här hemma med ett teaterbesök. En herrgårdssägen (Selma Lagerlöfs berättelse) som Västanå teater från Värmland satt upp och turnerar runt med genom Riksteatern. En helt underbar föreställning med mycket folkmusik och dans i.


Sen fick jag också i brev en kallelse från sjukhuset i Umeå angående fotoperation redan om en vecka. Inte roligt, men det blir förhoppningsvis bra när det är över. Jag har börjat sticka på en extra stor "enkel-socka" för användning tiden efter operationen. Passar på att pröva Monkey-mönstret och magic loop, så att det blir en liten utmaning.

söndag 2 mars 2008

Bloggtrasslande


Efter att ha surfat runt och kollat mönster i fredags, fick jag akut behov av en ny stickning. Det är precis som med böcker, man behöver ha mer än en på gång. Så det blev en snabbtur ner till Lotta på Ester Nilsson. Hon visade nya Rowan-kataloger och Dropsnr. Jag föll för en kofta i Drops 106, modell 3. Påbörjad ovan. De andra båda nystana i Merino Silk skall bli månadens pulsvärmare.
Det är sportlovsvecka nu här i Sundsvall. På tisdag skall Åsa och Nisse (dotter och barnbarn) och jag åka på en liten resa till Stockholm på ett par dagar. Ett par garnaffärer skall det bli och en tur till Gudrun Sjödén och Rabalder (som vanligt). Men mest ska det bli Nisse- anpassade utflykter.
Idag har det gått åt mycket tid vid datorn och funderande över HTML-språk. Att ändra färg på bloggnamnet och att lägga till en sidfot gick bra. Sen vill jag ha in en räknare men fattar inte var den koden skall petas in i mallen. Inte heller hur man för över bilder typ Pulsklubb-loggan. Läser fram och tillbaka i böckerna och på Bloggers hjälpsida men inser att det krävs hjälp IRL för en femtitalist som jag. Suck.

lördag 1 mars 2008

Sara Lidman

Ute är det grått, det faller snöblandat regn. Inget riktigt dagsljus på hela dagen. Egentligen hade jag tänkt mig till badet för att simma imorse men somnade om. Ett träningstillfälle för lite denna veckan (har tre ggr som mål; spinning, styrketräning, simning, längre promenad). Gick ut i blötan eftersom det är filmstudiodag. Att rida ensam i tusen mil var en film värd att ses. En kinesisk film i långsamt tempo med otroligt vackra bilder om en fars resa för att nå fram till sin dödsjuke son.
Hemma igen läste jag ut Oskuldens minut den sista delen av Sara Lidmans magnifika järnbaneepos från Västerbottens inland. De tidigare böckerna i serien som börjar med Din tjänare hör (fem stycken) handlar om nybyggaren Didrik Mårtensson som satsar allt på drömmen om att järnvägen skall byggas och anknyta obygden till "Schwärje".
Lifsens rot och Oskuldens minut är två avslutande delar där Didriks son Isak Mårten och framför allt hans fru Rönnog står i centrum. Rönnog är en mycket stolt kvinna med ett hetsigt humör som sliter hårt i den Mårtenssonska släkten där man tar dagarna som de kommer och kan glädjas mitt i allt elände. Sara Lidman är en fantastisk berättare, det glöder om hennes ord både om personbeskrivningar, naturskildringar, dialoger och otroliga historier. Jag sörjer att det inte finns fler böcker att läsa och att Sara inte kan skriva fler. Det blir att börja om. Två delar har jag i bokhyllan, ska försöka få tag på resten också.
Har äntligen fått tag på Blogg med Blogger på biblioteket och skall försöka utvidga mina bloggkunskaper i kväll istället för att se på melodifestivalen. Sen blir det stickning till deckarna.